SD-ledaren Jimmie Åkesson (SD) gör comeback i helgen. Arkivbild.
SD-ledaren Jimmie Åkesson (SD) gör comeback i helgen. Arkivbild. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Comeback för Åkesson (SD) efter sommarledighet

SD-ledaren Jimmie Åkesson har haft ledigt i sommar. Inget har hörts från honom medan koraner bränts och det stormat kring SD-topparna Richard Jomshof och Björn Söder. I dag framträder han igen, på hemmaplan i Sölvesborg.


Sverigedemokraternas partiledare checkade ut från offentligheten i början av sommaren. Sedan dess har debatten kring koranbränningar gått hög.

En tweet från Richard Jomshof där han beskriver profeten Muhammed som en ”rövare” och ”massmördare” har väckt särskild ilska. Det fick till och med en annars splittrad opposition att gemensamt kräva Jomshofs avgång som ordförande i riksdagens justitieutskott.

Förutom koranbränningar och Jomshof-kritik, har sommaren också innehållit beslut om höjd terrorhotnivå och en Natoprocess som fortsätter att dra ut på tiden. Men Jimmie Åkesson har varit tyst.

"Eftergiftspolitik"

Den enda gång han uttalat sig är i en skriftlig kommentar för att beklaga regeringens beslut att tillsätta en utredning av ordningslagen. Utredningen görs för att se över polisens möjligheter att stoppa koranbränningar i ett spänt säkerhetsläge.

Men Åkesson anser att det är "eftergiftspolitik". Han skriver att SD aldrig kommer att acceptera att man ger efter för hot och påtryckningar från islamister och diktaturer.

"I denna fråga kommer Sverigedemokraterna därför stå i opposition mot regeringen som valt att gå fram med en utredning utan vårt stöd", skriver Åkesson.

För regeringen är koranbränningarna inte bara en grund till oro för det spända säkerhetsläget, utan de har också blivit ett problem i samarbetet med SD.

Dessutom tvingas statsminister Ulf Kristersson (M) och andra ministrar gång på gång att kommentera hur de ser på Jomshofs agerande, när de egentligen vill prata om regeringens politik.

Uppmanar till besinning

Kristersson har sagt att han tagit upp saken med SD:s partiledare. Kristersson har också upprepat att alla, givet det spända säkerhetsläget, ska "besinna sig i hur man uttrycker sig", liksom att allt som är lagligt inte är lämpligt.

Tidigare i sommar väckte också ett utspel från SD-ledamoten Björn Söder ilska. På X, tidigare Twitter, anklagade han statsministern för att "legitimera pedofili" genom att stötta Stockholm Pride. Tweeten är nu raderad, men även då fick Kristersson kommentera utspelet – groteskt, oacceptabelt, djupt förolämpande och fel, blev omdömet.

Klockan 15 ställer sig Jimmie Åkesson på scenen i Sölvesborg för att hålla sitt traditionella sommartal. Då kan svaren komma på hur han tänker sig att gå i opposition mot regeringen för att hindra ändringar i ordningslagen och om han står bakom Richard Jomshofs kritiserade tweet.

TT
/
/
/
/
/
/
Hot
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!