Ett uppdaterat vaccin ska ge ökat skydd mot den nu dominerande virusvarianten XBB och dess undervarianter. Arkivbild.
Ett uppdaterat vaccin ska ge ökat skydd mot den nu dominerande virusvarianten XBB och dess undervarianter. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Nytt uppdaterat covidvaccin får klartecken – då kommer det till Sverige

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA rekommenderar godkännande av ett nytt uppdaterat covidvaccin. Vaccinet – känt som Comirnaty Omicron XBB.1.5 – är riktat mot den virusvariant som för närvarande dominerar smittspridningen i Sverige och Europa.


Vaccinet som ska ges som en engångsdos, oavsett tidigare covid-19-vaccinationshistorik, till vuxna och barn från sex månaders ålder.

Vaccinerna är för närvarande under produktion och till Sverige väntas leveranserna komma i oktober, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Även de vaccin som nu används ger ett gott skydd mot allvarlig sjukdom, men skyddet mot XBB är mer specifikt i de uppdaterade vaccinen, enligt myndigheten.

EMA kommer nu att skicka sin rekommendation till Europakommissionen för beslut, och därefter bestämmer de nationella myndigheterna i EU:s medlemsstater hur vaccinet ska användas.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!