Kongressledamöterna Gregory Meeks (Demokraterna), Michael McCaul (Republikanerna) och utrikesminister Tobias Billström (M). Efter presskonferensen skulle de båda ledamöterna åka vidare för ett möte med Saab.
Kongressledamöterna Gregory Meeks (Demokraterna), Michael McCaul (Republikanerna) och utrikesminister Tobias Billström (M). Efter presskonferensen skulle de båda ledamöterna åka vidare för ett möte med Saab. - Foto: Henrik Montgomery/TT

USA: Ser fram emot Sverige i Nato i oktober

USA ser fram emot att Sverige blir medlem i Nato och förväntar sig att det sker i oktober. Men frågan kan fortfarande hänga på ett avtal med F-16-stridsflyg till Turkiet – något en tung amerikansk kongressledamot säger nej till.


— Jag ser mycket fram emot den dagen i oktober då de officiella ceremonierna börjar och Sverige blir medlem i Nato, säger den demokratiska ledamoten Gregory Meeks.

Han har tillsammans med en delegation amerikanska kongressledamöter från USA:s representanthus träffat utrikesminister Tobias Billström (M) och diskuterat bland annat Sveriges Natoansökan och kriget i Ukraina.

Meeks understryker hur viktigt det är att stå enade i stödet till Ukraina och mot Ryssland. Han tackar det svenska folket för att ha gjort det, i och med Natoansökan och militära paket.

— Vi ser fram emot att Sverige bli medlem i Nato och att konflikten i Ukraina avslutas så snart som möjligt, säger delegationens ledare, republikanen Michael McCaul, som är ordförande för representanthusets utrikesutskott.

Hänger på F-16?

Turkiet har ännu inte godkänt Sveriges Natoansökan. En anledning uppges vara att Turkiet vill köpa F-16-stridsflyg av USA, men den affären har ännu inte gått i lås.

Här har kongressen i USA – representanthuset och senaten – ett och annat att säga till om. Meeks och McCaul har svängt från att vara emot en F-16-affär till att vara för.

— Om de (Turkiet) vill arbeta med Finland och Sverige, om de vill ändra sig gentemot Grekland, då betyder det att jag måste ändra mig, säger Meeks.

De båda understryker att Turkiets president Erdogan måste säga ja till Sverige innan det kan bli tal om några plan.

— Om han inte går med på att släppa in Sverige i Nato så finns det inte på bordet. Om de vill ha samarbete med USA så måste de låta Sverige gå med i Nato, säger McCaul.

Men i senaten har ordföranden för utrikesutskottet, demokraten Bob Menendez, satt sig på tvären och hänvisat till brott mot mänskliga rättigheter i Turkiet och intrång som landet gör med flyg i grekiskt luftrum.

USA:s president Joe Biden har sagt att han försöker få till ett litet paketavtal, där Grekland och Turkiet kan få utökat militärt stöd, och därigenom godkänner Turkiet att Sverige släpps in i Nato. "Men det pågår. Det är inte klart", sade Biden i juli.

"Lagt kort ligger"

Utrikesminister Tobias Billström säger att han litar på den överenskommelse som fattades i Vilnius i somras och att frågan tas upp när det turkiska parlamentet öppnar i början på oktober.

— Den svenska regeringen har inte nåtts av några andra signaler än att lagt kort ligger i den här frågan.

Inte heller de koranbränningar som skett i Sverige under sommaren ska påverka processen, enligt Billström. Detta har han fått till sig i samtal med sin turkiska utrikesministerkollega Hakan Fidan.

— Vi utgår från att ratificeringsprocessen börjar i oktober när parlamentet öppnar men kan inte ge ett datum när den är slutförd, det får det turkiska parlamentet svara på.

Michael McCaul upprepar under pressträffen det som många sagt före honom – att Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina inte delat Nato utan gjort alliansen starkare och mer enad.

— Jag vet att Sverige kommer att bli en bra partner.

Utrikesminister Tobias Billström (M).
TT
/
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!