Polis på plats i samband med flera bilbränder på Ramels väg i Malmö på söndagen.
Polis på plats i samband med flera bilbränder på Ramels väg i Malmö på söndagen. - Foto: Johan Nilsson/TT

Stenkastning och bilbränder i Rosengård

Flera bilar och en miljöstation sattes i brand i stadsdelen Rosengård i Malmö på söndagskvällen och senare på natten brann även flera bilar i ett underjordiskt garage.


Minst ett 20-tal bilar sattes i brand bara på Ramels väg i Rosengård under söndagskvällen och sten kastades mot polisens fordon när de anlände till platsen.

— Jag skulle vilja kalla det sporadisk stenkastning. När vi kom dit första gången kastades det sten mot bussarna. Det har man slutat med nu. Det är fortfarande ett stort antal människor som rör sig i området, men de flesta står och tittar på. Det vi koncentrerar oss på nu är att biträda räddningstjänsten som släcker bränderna, säger polisens presstalesperson Patric Fors.

En banderoll med texten "Nej till koranbränning. Missbruka ej yttrandefriheten" placerad i rondellen vid Ramels väg.

Våldsamt upplopp i Rosengård 

Tidigare under söndagen ägde ett våldsamt upplopp rum vid Värnhem när Salwan Momika brände en koran. Tre personer greps. Patric Fors kan dock inte svara på om bilbränderna och stenkastningen i Rosengård är relaterad till upploppet och koranbränningen.

— Det är för tidigt att säga, säger Fors.

Polisen inledde kamerabevakning med drönare i Rosengård på söndagskvällen, delvis med anledning av händelsen vid Värnhem. Beslutet om kamerabevakning gäller från 18.45 på söndagen och håller på fram till 23.00 på tisdagen.

Brand i garage

Framåt midnatt var det fortfarande mycket människor på plats i området men stämningen hade lugnat ner sig.

— Stenkastningen mot polis och räddningstjänst har upphört helt, men det brinner i papperskorgar och flera bilar samt en sopstation fortfarande, säger polisens presstalesperson Evelina Olsson.

Vid 02.30 sattes två bilar i brand i ett underjordiskt garage till ett flerfamiljshus på Ramels väg och och polisen utreder den händelsen som grov mordbrand.

— Vi har inte behövt evakuera någon men räddningstjänsten är fortfarande kvar på platsen och jag har inte fått uppgifter om det är helt släckt ännu, säger Tommy Bengtsson, vakthavande befäl vid polisregion Syd.

Röjer undan

Räddningstjänst och bärgningsbilar hade vid 03-tiden börjar röja undan bilvrak och även om många fortfarande rörde sig i området var stämningen tämligen lugn.

— Vi har fortfarande resurser på plats men det är lite lugnare nu. Allt var koncentrerat till ett ganska begränsat område men jag vet ännu inte hur många bilar som brunnit. Vi har inga uppgifter och skadade och i nuläget inga frihetsberövade, säger Tommy Bengtsson.

Polis på plats i samband med ett stort antal bilar brinner på Ramels väg på Rosengård i Malmö natten till måndagen.
TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!