Finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterar tillskott till välfärden i höstbudgeten.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterar tillskott till välfärden i höstbudgeten. - Foto: Mikaela Landeström/TT

Tio nya miljarder ska stötta välfärden i svår tid

Regeringen ökar de generella statsbidragen till kommuner och regioner med tio miljarder för att undvika en välfärdskris. Pengarna ska minska risken för personalnedskärningar i vård, skola och omsorg 2024.


— Vi kommer att kunna ta oss igenom detta tillsammans. Det ska inte vara en välfärdskris. Därför gör vi den här satsningen, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Utöver de tio miljarderna i höjda generella statsbidrag så har regeringen redan presenterat förslag på sex miljarder i riktade bidrag. Bland annat tre miljarder i ett nytt sektorsstöd till vården för 2024 och pengar till kommunernas äldreomsorg.

De sammanlagt 16 miljarderna från staten beskriver Svantesson som en historisk satsning, bortsett från pandemiåren då många tillfälliga specialbidrag kom.

Stort underskott

Men intresseorganisationen Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, bedömer att kommunerna och regionerna får ett sammanlagt underskott på 28 miljarder kronor 2024.

Orsaken till det stora underskottet är framförallt kraftiga kostnadsökningar på grund av inflationen.

— Vi lämnas åt vårt öde, vi står ensamma för att klara av denna inflationskris. Det är den värsta ekonomiska kris sedan 1991, säger Aida Hadzialic, socialdemokratiskt regionråd i Region Stockholm.

Enligt henne kan regionerna bara räkna med 6 av de 16 miljarderna. Resten går till kommunerna.

— De sex miljarderna motsvarar kostnadsökningarna enbart för Region Stockholm, säger hon.

Stort eget ansvar

Finansminister Svantesson pekar på att staten nu stöttar med regioner och kommuner med bidrag som motsvarar mer än hälften av det förväntade underskottet.

— Men vi kan inte kompensera kommuner och regioner för allt, säger hon.

Svantesson uppger att kommuner och regioner också har ett stort eget ansvar för att se över sin ekonomin med omprioriteringar och effektiviseringar. Flera regioner har de senaste åren också kunnat bygga upp ett överskott att ta i från.

TT: Så kommer de här 16 miljarderna att räcka för att undvika personalnedskärningar?

— Olika kommuner och regioner mår olika bra, så vi kan inte garantera det, säger Svantesson.

— Vi gör bedömningen att 16 miljarder är det som absolut behövs för att hålla uppe sysselsättningen.

Regeringen hoppas också att stödet ska undvika stora kommunala skattehöjningar.

Ljusning väntar?

Regeringen förutser att åren efter 2024 blir ekonomiskt bättre för regioner och kommuner, eftersom den räknar med att inflationen då har bekämpats.

— Med de här resurserna finns goda förutsättningar för att övervintra och klara nästa år, säger Svantesson.

Oscar Sjöstedt, ekonomisk politisk talesperson för Sverigedemokraterna, som står bakom regeringens budget, pekar också att det finns flexibilitet i budgetregelverket för kommuner och regioner. Det finns möjlighet att gå med ett tillfälligt underskott ett år.

— Vår absoluta prioritet och fokus är att kommunerna och regionerna inte ska behöva säga upp en massa människor, säger Sjöstedt.

Centerpartiets ekonomisk politiske talesperson Martin Ådahl kallar regeringens besked för en "kalldusch" för Sveriges skolor och vårdinrättningar.

"Nu kommer välfärdskrisen fortsätta med nedläggningar av skolor och uppsägningar av lärare", hävdar han i en skriftlig kommentar.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!