Det här händer om du råkar ha sönder en megadyr whisky inne på Systembolaget

Vi alla vet hur hemskt det känns när olyckan är framme och du råkar ha sönder någonting i en butik. Kanske är det någonting som kostar långt mer än vad du har råd med. Men vad händer då inne på Systembolaget om du av misstag råkar krossa en väldigt dyr whisky?


Systembolaget är en viktig del av det svenska alkoholmonopolet och har en viktig roll i att minska alkoholskadorna i samhället.

Genom att ha en kontrollerad försäljning av alkohol ska Systembolaget bidra till att minska alkoholrelaterade problem som sjukdomar, olyckor och våld. Dessutom ska Systembolaget ha ett stort utbud av alkoholfria alternativ, vilket ska göra det enklare för konsumenter att välja bort alkohol.

Systembolagets regler inte alla känner till

Det finns vissa regler som gemene man inte helt och hållet känner till när det kommer till Systembolaget. Exempelvis kan du få pengarna tillbaka (eller byta ut flaskan) om flaskan/innehållet är defekt.

Du har rätt att ångra ditt köp inom 30 dagar från det du mottagit varorna. Ta med kvittot och förpackningen till en av Systembolagets butiker. Om du har betalat med kort behöver du även ta med kortet eftersom pengarna endast kan betalas tillbaka till det kort som varorna betalades med.

Bildkälla: Hasse Holmberg/TT

Systembolaget har en rad olika varor i olika prisklasser en av de billigare ölen kostar omkring fem kronor, medan en av de dyraste flaskor med whiskey kan kosta omkring 900 000 kronor. 

Men vad händer då om olyckan en dag är framme och man av misstag råkar krossa en flaska med whisky, vin, rom eller annan dyr dryck. 

Systembolaget svarade Nyheter24 att det inte behöver att uppstå någon panik och att det blir nudlar resterande del på året. 

"Om man av misstag har sönder en vara inne i butiken så blir man inte ersättningsskyldig för det", svarade de. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!