Terrorbrott bör framgå av det utdrag ur belastningsregistret som skolor granskar före anställning, hävdar CVE. Arkivbild.
Terrorbrott bör framgå av det utdrag ur belastningsregistret som skolor granskar före anställning, hävdar CVE. Arkivbild. - Foto: Janerik Henriksson/TT

CVE: Terrordom måste synas i brottsregistret

Terrorbrott framgår inte av det belastningsregister som skolor använder, och IS-dömda har kunnat få jobb som lärarvikarier och studievägledare.


Nu kräver Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism (CVE) att reglerna ändras så att terrorbrott syns på utdragen från belastningsregistret.

— Man måste kunna känna en trygghet som förälder när man lämnar barn i skolan. Den här typen av arbete ska inte heller vara ett rehabiliteringscenter för personer med en allvarlig kriminell problematik, säger han till Sydsvenskan.

Enligt Sydsvenskan, som granskat IS-dömda som sökt sig till skolan, är det fler brott som inte syns i brottsregistret som skolorna använder, som narkotikabrott, vapenbrott, misshandel och barnmisshandel.

Det som visas är domar för mord, dråp, grov misshandel, människorov, alla sexualbrott, barnpornografibrott och grovt rån.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!