Ett inslag ur "Nyhetsmorgon" och ett inslag ur "Renées brygga" har anmälts och fällts.
Ett inslag ur "Nyhetsmorgon" och ett inslag ur "Renées brygga" har anmälts och fällts. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Nyheter24

TV4 riskerar böter på 200 000 – efter Nyhetsmorgon-inslaget

Inslag i programmen "Nyhetsmorgon" och "Renées brygga" har anmälts till Granskningsnämnden och nu riskerar TV4 att behöva böta 200 000 kronor.


Två separata inslag, ett i långköraren "Nyhetsmorgon" och ett i "Renées brygga", har anmälts till Granskningsnämnden som i en ansökan till förvaltningsrätten nu kräver att TV4 betalar totalt 200 000 kronor i straffavgift.

TV4-inslagen som anmälts och fällts

Mer specifikt anser Granskningsnämnden att man, i ett avsnitt av "Renées brygga" som sändes i januari i år.

"I inslaget levererade ett budföretag bakverk till programledaren och en gäst som umgicks på en båt. Det framgick av kläder och transportväska vilket företag budet kom från och företagets logotyp syntes också i bild. Gästen tog emot leveransen och sa bland annat 'wow, alltså det här är så smidigt'", står det i beslutet, som Nyheter24 tagit del av, om den del av programmet som anmälts och senare fällts av nämnden för otillbörligt gynnande av kommersiella intressen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

I "Nyhetsmorgon" är det ett direktsänt inslag från Åre som anmälts och fällts för otillbörligt gynnande.

"På banderollen och flaggan som reportern satte upp kunde logotypen för Skistar, företaget som äger och driver det aktuella skidområdet, tydligt ses i bild. Logotypen syntes även mycket tydligt i bild på andra banderoller och flaggor som förekom i bakgrunden i det cirka tre och en halv minuter långa inslaget", skriver Granskningsnämnden bland annat. 

Kräver 100 000 kronor per överträdelse

Nu har myndigheten skickat in en ansökan till förvaltningsrätten där man begär att TV4 ska betala 100 000 kronor i böter per överträdelse. 

I ansökan pekar Granskningsnämnden på hur kanalen tidigare brutit mot samma bestämmelse.

"De redovisade avgörandena, bland många andra, utgör en klar praxis som måste ha gett tillräcklig vägledning för TV4 i fråga om vad som kan komma att bedömas som ett otillbörligt gynnande av kommersiella intressen", skriver man.

Förvaltningsrätten ska nu ta ställning till ansökan och avgöra om TV4 ska bötfällas.

TV4
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!