I Turkiets stora nationalförsamling sitter 600 ledamöter. Arkivbild.
I Turkiets stora nationalförsamling sitter 600 ledamöter. Arkivbild. - Foto: Ali Unal/AP/TT

Turkiet fortsätter kräva mer av Sverige

Sverige måste ta ytterligare "konkreta steg" mot vad som Turkiet beskriver som terrorism för att parlamentet ska släppa in Sverige i Nato.


— Vi ser inte en tillfredsställande nivå av implementering, säger landets vice president Cevdet Yilmaz till Financial Times.

Även om president Recep Tayyip Erdogan gått med på att godkänna Sveriges anslutning till militäralliansen så behöver turkiska parlamentet också säga ja. Och där är man tveksam till om man anser att Sverige gjort tillräckligt mot kurdiska PKK och Gülenrörelsen. Turkiet har också fördömt koranbränningar och demonstrationer som hållits i Sverige

— Vårt parlament är väldigt känsligt när det gäller de här frågorna för det finns en allmän opinion i Turkiet. Om vi inte ser tillräckliga framsteg i praktiken, då kommer parlamentet att vara under hårt tryck, säger Yilmaz till tidningen.

I potten för turkisk del finns också potentiellt ett köp av amerikanska stridsflygplan av typen F-16, där Turkiet sagt sig villig att släppa in Sverige om USA godkänner köpet.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!