SD-ledaren Jimmie Åkesson. Arkivbild.
SD-ledaren Jimmie Åkesson. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Åkesson: Borde kunna utvisa de som hyllar Hamas

SD-ledaren Jimmie Åkesson anser att utlänningar som i Sverige firar Hamas attack borde kunna utvisas. Jag tycker att det är ett utmärkt exempel på bristande vandel, säger han.


I regeringspartiernas och Sverigedemokraternas (SD) Tidöavtal, står att man ska utreda möjligheten att utvisa utlänningar på grund av bristande vandel. Det ska inte krävas att personen döms för brott.

Utlänningar som efter Hamas attack mot Israel firade på svenska gator borde omfattas av en sådan lag, enligt Åkesson.

— Att åka runt och hylla ett blodigt terrordåd, då är det uppenbart att man inte har ett konstruktivt eller gott syfte med att vara här, säger han på en träff med riksdagsjournalisterna.

— Då kan man vara i ett land där det är okej att bete sig så.

Han ser flera problem med att människor firar Hamasattacken.

— Det här är ett uttryck för vilket land som de andra partierna skapat. Sverige har blivit en arena för allsköns internationella konflikter, säger Åkesson.

Begreppet vandel väckte debatt när Tidöavtalet presenterades.

Om även koranbrännare ska kunna omfattas av begreppet har Åkesson svårt att ge ett rakt svar på.

— Är man inte svensk medborgare och ägnar sig åt samhällsomstörtande verksamhet, utan att för den delen säga att just koranbränningar är det för det är en del av yttrandefriheten, men man skulle kunna tänka sig att det är olämpligt beteende för en utländsk medborgare i Sverige. Men det är svåra gränsdragningar.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!