Turkiets försvarsminister Yasar Güler (till vänster) talar med Ukrainas nye försvarsminister Rustem Umjerov vid ett möte med Nato-Ukrainarådet i Bryssel i onsdags.
Turkiets försvarsminister Yasar Güler (till vänster) talar med Ukrainas nye försvarsminister Rustem Umjerov vid ett möte med Nato-Ukrainarådet i Bryssel i onsdags. - Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Natoländer kan öka ekonomiskt tryck på Turkiet

Natoländer uppges överväga ekonomiska påtryckningar för att få Turkiet att säga ja till Sverige i Nato. Dyrare flygplan ska vara en "piska" för en snabb ratificering.


Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och flera av de deltagande Natoländerna har vid veckans försvarsministermöte i Bryssel betonat att man förväntar sig att Turkiet – och även Ungern – uppfyller sina löften om att godkänna Sveriges medlemskap i Nato.

Enligt SR Ekot överväger även flera Natoländer att öka det ekonomiska trycket på länderna för att få dem att säga ja.

Politiska påtryckningar uppges ha liten effekt. Den turkiska ekonomin är också sargad, landet är ett av de länder som drabbats hårdast av inflationen och stegrande priser.

"Cash is king", säger en källa.

"Stor vilja"

Enligt Ekot skulle skärpta villkor från långivare till Turkiet kunna vara en väg, eller att "prislappar" justeras uppåt där man samtidigt förklarar för president Recep Tayyip Erdogan att köpet av amerikanska F-16-stridsflyg kan bli betydligt dyrare – eller kanske inte bli av alls.

Sveriges försvarsminister Pål Jonson (M) säger sig inte kunna kommentera uppgifterna.

— Men jag kan märka naturligtvis inom Nato nu en stor vilja att Sverige nu ska bli medlem så fort som möjligt. Den överenskommelse vi hade i Vilnius togs väldigt väl emot av andra allierade. Jag tror att det finns en vilja nu att man ska gå vidare, säger Jonson till den svenska presskåren på plats i Bryssel.

— Nu har det turkiska parlamentet öppnat och då förväntar vi oss att Turkiet honorerar den överenskommelse som finns, säger ministern.

Mötte Güler

Jonson hade ett möte med turkiske kollegan Yasar Güler i onsdags.

— Det var bra. Vi diskuterade naturligtvis ratificeringsprocessen, men också den relation som Sverige och Turkiet kommer att ha efter att vi blivit allierade och hur det kommer att påverka vårt bilaterala samarbete, säger Jonson till den svenska presskåren på plats på väg in till torsdagsmorgonens fortsatta möte.

Enligt Jonson var Güler postiv.

— Han vill också se att Sverige blir medlem av Nato så fort som möjligt, men sedan gav han ingen tidsplan för detta. Jag antar att det kan finnas andra aktörer som har uppfattningar kring detta också, konstaterar Jonson.

Glad minister

Güler själv gör inget framträdande för den utländska pressen i Bryssel när han anländer till Natohögkvarteret. Men han är på gott humör när han anländer och hälsar på sin stab – och råkar även le glatt till TT och SR Ekot i entrén.

— Vi väntar på Ankara, är Gülers besked om den svenska ratificeringen, innan han skyndar vidare.

Vid Natotoppmötet i Vilnius i somras lovade Turkiets president att "så snart som möjligt" skicka över den svenska ansökan till parlamentet för ratificering.

Natos del i överenskommelsen var att tillsätta en särskild samordnare för antiterrorism – vilket nu har skett.

— Ja, jag har fått den uppgiften. Det är första gången på över tio år som man har den funktionen och det är naturligtvis utmärkt, sade Pål Jonsson i onsdags.

TT
/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!