Justitieminister Gunnar Strömmer (M). Arkivbild.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M). Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT/TT

Nya förslaget: Tillåt proaktiv husrannsakan för att förhindra grova brott

Polisen bör få nya möjligheter till husrannsakan för att förhindra att grova brott begås. Det föreslår regeringens utredare.


Den 1 oktober trädde en ny lag i kraft som gav polisen utökade möjligheter att använda fler hemliga tvångsmedel mot kriminella gäng i preventivt syfte för att förhindra allvarliga brott. Det vill säga innan en förundersökning inletts om ett utfört konkret brott.

Nu föreslår regeringens utredare Inger Söderholm att även husrannsakan ska få användas i preventivt syfte för att förhindra allvarlig brottslighet.

I dag får polisen bara göra husrannsakan i preventivt syfte om det handlar om jakt efter vapen och andra farliga föremål i lägenhetsförråd.

Utredaren anser också att hemligt rumsavlyssning, så kallad buggning ska få användas i preventivt syfte. Buggning är för närvarande inte tillåtet för polisen att använda utanför en förundersökning.

— Det ska endast få användas om det finns misstanke om brott med minimistraff på fyra år och för vissa brott på säkerhetspolisens område, säger Strömberg.

På listan över hemliga tvångsmedel som är tillåtna i preventivt syfte står i dag hemlig avlyssning och övervakning av elektronisk kommunikation, hemlig kameraövervakning och hemlig dataavläsning.

Utredningen lämnades på torsdagen över till justitieminister Gunnar Strömmer (M).

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!