Elpriset kommer inte bli lika högt som i fjol.
Elpriset kommer inte bli lika högt som i fjol. - Foto: Janerik Henriksson/TT & Johan Nilsson/TT.

Så blir elvintern 2023: "Räkna med högre pris än historiskt genomsnitt"

Efter fjolårets vinter är det många som är oroliga över hur elpriset kommer att se ut. Nyheter24 har talat med Ica Bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér om prognosen inför vintern – och vad man själv kan göra för att påverka.


I september förra året drog elpriserna i väg rejält för första gången. Nu är det många som är oroliga över hur det kommer att se ut i vinter. Nyheter24 har kommit i kontakt med vardagsekonomen Magnus Hjelmér som jobbar på Ica Banken.

Vad kan man själv göra för att påverka elpriserna?

– Det absolut främsta man ska fundera på nu är om man ska ha rörligt eller bundet pris. Det är också viktigt att ha sin utgångspunkt i den egna ekonomin, berättar Hjelmér.

– Binder man priset nu kan det hända att man får betala mer i el än vad det faktiska priset är just nu eftersom det är billigare nu. 

Men det bundna priset kommer inte att stiga lika mycket som det rörliga priset när det faktiska elpriset höjs. Ett bundet elpris rekommenderar Hjelmér till de med mindre ekonomiska marginaler.

"Sannolikheten att elpriserna stiger lika mycket som i fjol är liten"

Magnus Hjelmér berättar för Nyheter24 att sannolikheten att elpriserna stiger lika mycket som i fjol är mycket liten. Svenskar kan dock inte pusta ut helt än.

– Gaslagren i Europa är betydligt mer välfyllda än sist, dessutom är de svenska vattenmagasinen också ganska välfyllda. Det ser ju bra ut, man ska inte räkna med samma höga priser som i fjol. Med det sagt så ska man räkna med högre pris än historiskt genomsnitt.

El
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!