Regeringen träffar under måndagen representanter för det judiska civilsamhället för att diskutera hur händelserna i Israel påverkar judar i Sverige. I mötet deltar socialminister Jakob Forssmed (KD), kulturminister Parisa Liljestrand (M) och jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L). På bilden syns också Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild.
Regeringen träffar under måndagen representanter för det judiska civilsamhället för att diskutera hur händelserna i Israel påverkar judar i Sverige. I mötet deltar socialminister Jakob Forssmed (KD), kulturminister Parisa Liljestrand (M) och jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L). På bilden syns också Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild. - Foto: Lars Schröder/TT

Regeringen möter judiska organisationer

Tre ministrar kommer att träffa företrädare från det judiska civilsamhället. Syftat är att diskutera hur våldet i Israel påverkar judar i Sverige.


Det är mot bakgrund av terrororganisationen Hamas attacker mot Israel och de antisemitiska yttringar som förekommit i Sverige i kölvattnet av den senaste tidens händelser som regeringen tagit initiativ till mötet.

— Att judiska församlingar nu känner ökad oro för hot, våld eller attentat och uppmanar sina medlemmar att inte bära judiska symboler är mycket allvarligt. Rätten för var och en att utöva sin religion enskilt och tillsammans med andra är helt grundläggande. För att stärka denna rätt kommer regeringen kraftigt höja bidraget till säkerhetsåtgärder för utsatta trossamfund och civilsamhällesorganisationer, säger socialminister Jakob Forssmed i en presskommentar.

Förutom Forssmed kommer jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg och kulturminister Parisa Liljestrand att delta i mötet som sker under måndagen.

Syftet med mötet är att lyfta hur händelserna i Israel påverkar judar i Sverige, vilka utmaningar som finns och hur det framtida arbetet mot antisemitism och för judiskt liv ser ut.

TT
/
Hot
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!