Civilminister Erik Slottner (KD) med delbetänkandet från utredningen om säker och tillgänglig digital identitet. Till vänster utredare Henrik Ardhede.
Civilminister Erik Slottner (KD) med delbetänkandet från utredningen om säker och tillgänglig digital identitet. Till vänster utredare Henrik Ardhede. - Foto: Mikaela Landeström/TT

Fysiskt kort föredras som statlig e-legitimation

Regeringen vill ha en ny säkrare e-legitimation. Den bör komma i form av ett fysiskt kort. Det är i alla fall uppfattningen i ett delbetänkande som lämnats till civilminister Erik Slottner (KD).


Dagens dominerande lösning, bank-id, når inte upp till så kallad högsta tillitsnivå och lämnar dessutom de som saknar mobiltelefon utanför, enligt utredare Henrik Ardhede.

Sverige är ett av en handfull länder inom EU som inte har e-leg på högsta säkerhetsnivån. Bank-id räknas som en trea på EU:s fyrgradiga skala.

I delbetänkandet till Slottner framgår att den framtida lösningen ska gå att få, mot en avgift, av alla som fyllt nio år. Dock noteras att lösningen "så snart som möjligt bör tillhandahållas på ett statligt utfärdat identitetskort".

Slutbetänkandet lämnas först i slutet av maj nästa år.

TT
/
/
EU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!