<Ett brn har avlidit under oklara omständigheter. Genrebild.
<Ett brn har avlidit under oklara omständigheter. Genrebild. - Foto: Janerik Henriksson / TT

Barn dog av förgiftning – bombgrupp undersöker familjens bostad

Bombskyddet söker igenom bostaden till den familj i Hälsingland som insjuknat i svår magsjuka, där polisen utreder fallet som misstänkt mord.
– Just nu vet vi inte vad som ligger bakom deras tillstånd, säger Magnus Jansson Klarin vid polisen i region Mitt.


I söndags sökte en familj på fyra personer – två vuxna och två barn hemmahörande i Hälsingland – vård på sjukhuset i Hudiksvall. Enligt Region Gävleborg hade de allvarliga magsjukesymtom. Ett av barnen avled senare.

Nu uppger åklagaren Christer Sammens för SVT Gävleborg att pappan i familjen mår bättre och har fått lämna intensivvårdsavdelningen.

– Vi har hållit förhör med pappan och utredningsarbetet fortsätter, säger han.

Men förhöret har inte kunnat ge någon klarhet i vad som ligger bakom familjens insjuknande, uppger polisen för TT. En del medicinska tester har gjorts som skickats på analys.

Antagligen inte maten

Polisen konstaterade tidigt att det fanns oklara omständigheter kring dödsfallet och en förundersökning om vållande till annans död inleddes. På tisdagen ändrades brottsrubriceringen till mord baserat på uppgifter som kommit fram i utredningsarbetet. Polisen misstänker någon form av yttre påverkan.

– Det är mycket som talar för att det inte har med mathantering att göra, säger Sammens till Söderhamns-Kuriren.

"Inte bara sprängämnen"

Ingen person har delgivits någon misstanke om brott. Under tisdagen undersökte tekniker och polisens bombskydd familjens lägenhet.

– De jobbar med kemiska och biologiska ämnen också, inte bara sprängämnen, förklarar Magnus Jansson Klarin, presstalesperson vid polisen i region Mitt, för TT.

Det har varit omfattande förberedelser innan personalen kunnat gå in i bostaden.

– Varken sjukvården eller polisen har hittills kunnat förklara vad som ligger bakom deras (familjens) tillstånd. Det är därför vi har nationella bombskyddet på plats, i och med att man inte vet om det är något som finns i bostaden som ligger bakom deras mående eller inte, säger Magnus Jansson Klarin.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!