Säpo slog till i tisdags mot paret. Arkivbild.
Säpo slog till i tisdags mot paret. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regering och ÖB informerade om gripen exmilitär

Ministrar i regeringen och den högsta försvarsledningen har informerats om misstankarna mot en tidigare svensk toppmilitär, rapporterar Expressen.


Mannen och hans hustru frihetsberövades i samband med en insats av Säkerhetspolisen i tisdags. Paret, som båda är anhållna, greps i gryningen i Stockholmsområdet och misstänks för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

Mannen har haft flera nyckelpositioner inom Försvarsmakten både i Sverige och utomlands, skriver Expressen. Periodvis har han arbetat med koppling till den militära underrättelsetjänsten Must. I dag arbetar han i en annan myndighet.

Enligt Expressen har landets högsta försvarsledning, inklusive ÖB, informerats om fallet. Även statsråd som försvarsminister Pål Jonsson och justitieminister Gunnar Strömmer har fått den.

Säpo har gjort en stor mängd beslag i parets bostad och på ytterligare minst en adress, skriver Expressen. Bland annat handlar det om mobiler och datorer. Husrannsakan har också gjorts på de misstänktas arbetsplatser.

Försvarsminister Pål Jonsson vill inte kommentera gripandet.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!