SMHI går ut med varningar för höga vattennivåer.
SMHI går ut med varningar för höga vattennivåer. - Foto: Sofia Eriksson /TT

SMHI varnar för höga vattennivåer – här blir det värst

I Danmark varnas för "mycket farligt väder" när havsvattennivåerna stiger kommande dagar. Också längs den skånska sydkusten blir det besvärligt, kanske till och med rekordnivåer, med en kulmen under natten mellan fredag och lördag.


Än så länge har SMHI utfärdat en gul varning för höga vattenstånd längs sydkusten. Men enligt oceanograf Sofie Schöld finns risk för rekordnivåer av vattenståndet på kuststräckan mellan Öresundsbron och Ystad.

— Särskilt högt blir det runt Skanör–Falsterbohalvön och så blir det lite lägre bort mot Ystad, säger hon.

Nivåerna kommer på den sträckan att ligga ungefär 130 till 160 centimeter över det normala, räknat i det som kallas RH2000. Rekordet sedan början av 1990-talet i Skanör är 154 centimeter.

— Det skulle kunna bli ett rekord, men det kan vi inte säga nu. Det får vi se lördag morgon helt enkelt, hur utfallet blir, men nära rekordnivåer är det i alla fall, säger Sofie Schöld.

Ökar fredag-lördag

Sedan en tid har västliga vindar pressat in mycket vatten i Östersjön, vilket lett till höga nivåer överlag, och det är ganska vanligt den här årstiden.

— Nu har vinden över Östersjön vänt så att det har blåst en nordostlig vind. Det som har hänt då är att vattnet från Bottenhavet har pressats neråt i Östersjön.

Framåt fredag–lördag kommer vinden att öka i styrka och det kommer att bli en mer direkt pålandsvind. Då stiger vattenstånden ytterligare, allra mest i söder.

— Det pressas ner i de södra delarna av Östersjön och där stoppas det upp lite genom Öresund och bälten. Det stiger ytterligare av den anledningen, för det är inte lika lätt för vattnet att forsa ut igen, säger Sofie Schöld.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!