Ett av den finländska kustbevakningens fartyg som i förra veckan var på plats där gasledningen Balticconnector har sprungit läck. Bilden har distribuerats av kustbevakningen. Arkivbild.
Ett av den finländska kustbevakningens fartyg som i förra veckan var på plats där gasledningen Balticconnector har sprungit läck. Bilden har distribuerats av kustbevakningen. Arkivbild. - Foto: Finlands kustbevakning/Lehtikuva via AP/TT

Nato förstärker närvaro i Finska viken

Försvarsalliansen Nato förstärker sin närvaro i Finska viken efter det misstänkta sabotaget mot gasledningen Balticconnector mellan Finland och Estland, meddelar finländska försvarsdepartementet i ett pressmeddelande.


Enligt försvarsdepartementet rör det sig om Natos normala verksamhet efter ett misstänkt sabotage, skriver Svenska Yle.

— Vi fortsätter bevaka situationen på nära håll och fortsätter hålla nära kontakt med våra allierade Estland och Finland och vår partner Sverige, säger Natos talesman Dylan White.

Finlands regering tillkännagav i förra veckan att en läcka på Balticconnector hade orsakats av något slags "yttre påverkan". Ledningen löper från Finland till Estland, längs med Finska vikens botten.

Läckan hade uppstått helgen innan då mätinstrumenten plötsligt visade ett tryckfall i ledningen.

Svaga skälvningar som registrerades i Finska viken vid samma klockslag skulle kunna tyda på en explosion, enligt den norska forskningsstiftelsen Norsar och finländska seismologer.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!