I augusti orsakade en storm och kraftiga regnväder vid Floridas kust omfattande skador. Forskare menar att många städer inte är tillräckligt förberedda på effekterna va klimatförändringarna som förväntas leda till bland annat fler extremväder.
I augusti orsakade en storm och kraftiga regnväder vid Floridas kust omfattande skador. Forskare menar att många städer inte är tillräckligt förberedda på effekterna va klimatförändringarna som förväntas leda till bland annat fler extremväder. - Foto: Jason Lee/AP/TT

Världens kuststäder ligger illa till

Många av världens kuststäder är inte alls förberedda för att klara ändrade väderförhållanden. Det konstaterar en internationell forskargrupp som vill se krafttag för klimatanpassning. En annan forskargrupp varnar för fler kraftiga orkaner över Atlanten.


Forskargruppen som har granskat städernas beredskap har analyserat läget i 61 kustnära städer världen över. De har tittat på hur orterna förberett sig för klimatförändringar, både plötsliga händelser som översvämningar och mer långsamma förändringar som havsnivåhöjning och att grundvattnet blir saltare.

Kortsiktiga planer

Slutsatserna är att det finns stora brister i framför allt de långsiktiga anpassningarna. Även om det på många platser sker anpassningar eller planeras för till exempel översvämningar så är det ofta kortsiktiga åtgärder.

En av huvudförfattarna, Robert Nicholls, professor i klimatanpassningar vid University of East Anglia i Storbritannien, uttrycker det som att regler och projekt är fokuserade på enstaka händelser och dåligt övervakade. Det finns också få bevis för att de insatser och anpassningar som görs verkligen har någon effekt.

Korallöar utsatta

Om inga omfattande anpassningar görs kommer, vid århundradets slut, klimatförändringarna leda till icke-reversibla konsekvenser vid framför allt arktiska kuster och korallöar. Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature Climate Change.

Samtidigt publiceras en annan studie i Scientific Reports som pekar mot att antalet orkaner över Atlanten kommer att bli fler. Klimatförändringar, orsakade av mänsklig påverkan, leder till förhållanden som gör att stormar mer ofta kommer att utvecklas till orkaner. Enligt forskarna är högre yttemperaturer i havet en av de största drivkrafterna bakom detta.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!