Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och statsminister Ulf Kristersson skakar hand på Natos toppmöte i Vilnius i somras. Arkivbild
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och statsminister Ulf Kristersson skakar hand på Natos toppmöte i Vilnius i somras. Arkivbild - Foto: Henrik Montgomery/TT

"Räkna med långsammare process för Sverige"

Utrikesminister Tobias Billström (M) räknar med att Sverige kan vara medlem i Nato den 28-29 november. Men processen i det turkiska parlamentet kan ta längre tid än så.


När Turkiet ratificerade den finländska Natoansökan tog det ungefär två veckor.

Men man ska inte vänta sig att den svenska ansökan får samma snabbehandling, bedömer journalisten Guldener Sonomut, på turkiska NTV, som har bevakat Nato i mer än 25 år.

— Jag utgår från att den turkiska regeringen kommer att ta den tid som behövs för att övertyga alla partier i parlamentet, så att processen flyter på smidigt. Därför räknar vi inte med att det kommer att gå lika snabbt som för Finland, säger han till TT.

Att president Recep Tayyip Erdogan nu har meddelat att han ska lämna över Sveriges ansökan till parlamentet för ratificering ska ändå ses som en stark signal.

Om processen följer den normala gången med behandling i utrikesutskottet, synpunkter från försvarsutskottet och omröstning i stora kammaren när utrikesutskottet har sagt sitt, så får man räkna med 4-6 veckor, enligt Sonomut.

— Troligen kan ratificeringen ske i slutet av november eller mitten av december. Om det inte händer något kontroversiellt i Sverige under tiden som kan skada synen på Sverige i turkiska ögon. Till exempel en ny koranbränning eller demonstration utanför turkiska ambassaden eller liknande, säger Guldener Sonomut.

Den 28-29 november möts Natos utrikesministrar i Bryssel, vilket har pekats ut som ett troligt tillfälle då den svenska flaggan kan hissas utanför Natos högkvarter. Ett annat tillfälle, som Sonomut pekar på, är i samband med EU-toppmötet i Bryssel den 14-15 december.

En fingervisning om hur snabb processen blir ges nästa vecka då utrikesutskottet i det turkiska parlamentet möts.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!