Teckning på den misstänkte mannen med sin advokat Ulrika Borg från häktningsförhandlingen i Stockholms tingsrätt den 25 november 2022. Arkivbild.
Teckning på den misstänkte mannen med sin advokat Ulrika Borg från häktningsförhandlingen i Stockholms tingsrätt den 25 november 2022. Arkivbild. - Foto: Anders Humlebo/TT

Utpekad agent greps i helikopterräd – dom i dag

Mannen greps under dramatiska former med sin fru och åtalades för grov olaga underrättelseverksamhet på uppdrag av rysk underrättelsetjänst. Åklagarsidan pekar ut honom som mångårig "anskaffningsagent" – men vid rättegångens slut släpptes han ur häktet. I dag faller domen.


Tidigt på morgonen den 22 november i fjol dundrar lågt flygande Blackhawk-helikoptrar in över ett sömnigt villaområde strax utanför Stockholm och förblir hovrande över en vitputsad villa.

I mörkret skymtar yrvakna grannar hur operatörer från polisens nationella insatsstyrka firas ned och tar sig in genom krossade fönster innan helikoptrarna åter stiger mot skyn.

Husets ägare, ett gift par i 60-årsåldern med rötter i Ryssland, grips och anhålls misstänkta för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och USA, respektive medhjälp till samma brott.

Misstankarna, som senare avskrivs gällande frun, rör brott som sträcker sig tio år tillbaka i tiden. Uppdragsgivaren är enligt åklagaren Ryssland och den militära underrättelsetjänsten GRU. Samma organisation som i flera år hade den numera livstidsdömde spionen Peyman Kia på lönelistan.

Polisens avspärrning framför huset där polisen i november 2022 grep 60-åringen och hans fru. Arkivbild.

Olovlig tekniköverföring

När rättegången inleds i en sensommarkvalmig Stockholms tingsrätt utvecklar åklagare Henrik Olin misstankarna mot den 60-årige mannen, född i Moskva, invandrad med sin fru runt millennieskiftet och svensk medborgare drygt tio år senare.

I Sverige har han drivit företag som handlat med elektronik och industriell utrustning. Genom företagen har mannen, enligt åklagaren, agerat som "anskaffningsagent" i ett världsomspännande ryskt nätverk för olovlig tekniköverföring från väst – ett system som sträcker sig tillbaka till Sovjettiden.

Enligt Olin kan mannens affärer knytas till militära fartygsprojekt, utvecklingen av vad västliga underrättelsekällor kallar en "spionsatellit" och leveranser till stängda städer kontrollerade av rysk militär.

— Mer eller mindre allt som han tar i, i sin verksamhet, pekar på det ryska militärindustriella komplexet och GRU, säger Olin under sin plädering.

Han pekar på ett stort antal affärskontakter som kopplas till GRU, varav flera stått som ägare till hans bolag och av Säpo bedöms vara underrättelseofficerare. Vidare har mannen, enligt Olin, försökt dölja sina spår med falska identiteter.

Kammaråklagare Henrik Olin under en pressträff i samband med att Åklagarmyndigheten väckte åtal mot 60-åringen. Arkivbild.

Släppt ur häkte

Åklagaren yrkar på 4,5 till 5 års fängelse och kräver att 60-åringen förblir i häkte i väntan på dom.

— Det är bara för honom att gå in på ryska ambassaden så är han borta för alltid i rättsväsendets perspektiv, varnar Olin under rättegångens sista dag.

Själv nekar 60-åringen till brott. Han säger sig ha varit ovetande om att personer han gjort affärer med agerat på uppdrag av Ryssland.

När rättegången går i mål i början av oktober kommer en fingervisning om domstolens bedömning. Efter elva månader i häkte försätts 60-åringen på fri fot eftersom man inte längre anser att det finns skäl att hålla honom frihetsberövad. Det är normalt sett en indikation på ett frikännande, alternativt en betydligt mildare påföljd än åklagaren yrkat på.

Dom meddelas på torsdagen klockan 11.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!