Regeringens utredare Fredrik Wersäll presenterar lagförslaget om anonyma vittnen. Arkivbild.
Regeringens utredare Fredrik Wersäll presenterar lagförslaget om anonyma vittnen. Arkivbild. - Foto: Claudio Bresciani/TT

Föreslår ny lag om anonyma vittnen

Det ska införas en ny lag i Sverige om anonyma vittnen, föreslår regeringens utredare. För att få vara anonym ska risken vara "påtaglig" att vittnet utsätts för våld och hot.


Tidigare hovrättspresident Fredrik Wersäll har på regeringens uppdrag utrett hur anonyma vittnen kan införas i Sverige.

Anonyma vittnesmål är möjliga i flera andra länder, till exempel Danmark, Norge och Finland, men används mycket sällan.

I det system som Wersäll föreslår ska ett vittne kunna vara anonymt om risken för att utsättas för allvarlig brottslighet är "påtaglig".

Brottet som vittnet hörs om ska ha minst två års fängelse i straffskalan.

Begränsat antal fall

Både åklagare och den misstänkte ska kunna ansöka om att ett vittne ska höras anonymt och det ska gälla både under förundersökning och efter att åtal har väckts, enligt utredaren.

Rätten ska inte få veta vem det anonyma vittnet är. Inte heller den åtalade eller försvaret ska ha tillgång till vittnets identitet när åklagaren ansöker.

För att skydda vittnets identitet ska olika skyddsåtgärder tas till vid förhören, enligt utredningen. Rätten ska inte kunna fråga efter vittnets namn och vittnet ska få vägra yttra sig om uppgifter som kan avslöja identiteten.

Utredaren bedömer att anonyma vittnesförhör kan bidra till att polisen får mer bevisning om allvarliga brott. Men antalet fall per år väntas bli "relativt begränsat".

Ska börja gälla 2025

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 april 2025.

Anonyma vittnen utreddes även av den förra S-ledda regeringen. Då bedömde utredaren att nackdelarna övervägde fördelarna.

Den nu aktuella utredningen var en av de första som regeringen, efter överenskommelse med SD, tillsatte förra hösten.

TT
/
Hot
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!