Kärnkraftverken Forsmark 1 och 2. Arkivbild.
Kärnkraftverken Forsmark 1 och 2. Arkivbild. - Foto: Christine Olsson/TT

Regeringen vill underlätta för ny kärnkraft

Regeringen vill införa ett snabbspår för ny kärnkraft. En ny utredning ska också se över kärnavfallsprogrammet och regelverket för Sveriges beredskapszoner.


Det finns i dag sex reaktorer i drift på tre platser i Sverige, men regeringen har sagt att hinder ska undanröjas för att fler reaktorer ska kunna uppföras.

Regeringen tillsätter nu en utredning som ska se över de lagtekniska delarna när det kommer till ny kärnkraft. Målet är att effektivisera och korta prövningstiderna.

Det ska bland annat införas ett "snabbspår" för kärnkraft i miljötillståndsprocessen, enligt regeringen. Det innebär att ärenden för ny kärnkraft ska behandlas med hög prioritet. Man vill samtidigt skapa förutsättningar för små modulära reaktorer (SMR) i Sverige.

Över 100 miljoner

Utredningen ska också se över ansökningsavgiften som betalas till Strålsäkerhetsmyndigheten när en ny reaktor byggs.

I dag ligger den på 100 miljoner kronor för en reaktor som ersätter en gammal. Enligt Tidöavtalet mellan regeringen och SD ska den "kraftigt sättas ned".

Avgiften ska vara ändamålsenlig och ta hänsyn till nya reaktortyper, enligt utredningsdirektiven. Detta eftersom nya ansökningar i framtiden kan omfatta såväl konventionella reaktorer som SMR.

Utredningen ska också se över Sveriges kärnavfallsprogram. Slutförvaret av kärnavfall har varit ett hett politiskt ämne, mycket på grund av de frågor som finns när det kommer till att lagra radioaktivt avfall i berggrunden i tiotusentals år. När, eller om, nya reaktorer byggs kan det skapa mer avfall och därmed behöver nya mellanlager och slutförvar utredas, enligt regeringen.

Det har tidigare rapporterats om att mellanlagret i Oskarshamn riskerar att bli fullt och därefter har regeringen fattat beslut om lagret kan utökas.

Se över skyddszoner

Regeringen har sedan tidigare lämnat en proposition till riksdagen där man vill ta bort förbudet om att få bygga reaktorer på andra platser än dagens tre – Forsmark, Oskarshamn och Ringhals – samt ta bort begränsningen om att få ha maximalt tio reaktorer i drift samtidigt.

Den särskilde utredaren ska också se över reglerna kring det fysiska området som omger kärnkraftverken, de så kallade beredskapszonerna.

Skyddszonerna består av en inre och en yttre zon som sträcker sig 5 respektive 25 kilometer ut från kärnkraftverket. De finns där utifall en olycka skulle inträffa.

Om kärnkraft byggs på nya platser än i dag lär nya zoner behöva upprättas.

Utredningen är en trestegsraket och delen om tillståndsprövning och avgifter ska vara klar i december 2024, delen om kärnavfall i augusti 2025 och delen om beredskapszonerna i februari 2026.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!