SMHI varnar för snö, regn och översvämningar. Arkivbild.
SMHI varnar för snö, regn och översvämningar. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Röd varning – här kan få 50 millimeter snö och regn

I Hudiksvall har det kommit närmare 40 millimeter nederbörd på ett dygn. Och mer nederbörd väntas på flera håll i Sverige under helgen.


Under lördagen har flera vädervarningar utfärdats av SMHI. Bland annat gäller en röd varning för höga flöden vid Gävleborgs och södra Västernorrlands läns kustområde. Där varnar SMHI för extremt höga strömhastigheter i vattendragen med flöden som uppstår i genomsnitt vart 50:e år.

— Den röda varningen gäller fram till måndag och då kan det ha kommit uppemot 50 millimeter nederbörd i form av både snö och regn, säger vakthavande meteorolog Linus Karlsson på SMHI.

Under lördagen gäller även snöfallsvarningar över delar av Norrland i kombination med hård blåst, något som kan leda till oframkomliga vägar och elavbrott.

Här är det gul varning

Även stora delar av länen Dalarna, Örebro, Västmanland, Uppsala och Stockholm drabbas av nederbörden. Där har SMHI utfärdat en gul varning för höga vattenflöden.

— I östra delarna av landet kan det komma uppemot 30 millimeter nederbörd i form av regn och snö på redan blöt mark. Där finns det risk för översvämningar i anslutning till vattendrag och vägar, säger Linus Karlsson vakthavande meteorolog på SMHI.

Först framåt söndagen ser nederbörden ut att avta, men med fortsatt molnighet.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!