Justitieminister Gunnar Strömmer (M) och migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) har en pressträff om åtgärder för att stärka Sveriges säkerhet.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) och migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) har en pressträff om åtgärder för att stärka Sveriges säkerhet. - Foto: Jessica Gow/TT

Regeringen begär stärkt EU-arbete efter terrordåd

Regeringen har skickat en begäran till EU-kommissionen om att förstärka arbetet med personer som utgör ett säkerhetshot, uppger justitieminister Gunnar Strömmer (M) vid en pressträff.


Begäran görs bland annat mot bakgrund av terrorattentatet i Bryssel mot två svenskar. Gärningsmannen hade sökt asyl i Sverige, dömts för ett brott och sedan utvisats, men kunde trots det fortsätta uppehålla sig inom Schengen.

Regeringen vill att begäran tas upp som en särskild agendapunkt på ministerrådsmötet i december.

Det handlar framför allt om fyra frågor: stärkt kontroll av EU:s yttre gräns, ökat informationsutbyte och förbättrad användning av EU:s system och databaser, stopp för finansiering av terrorism och vikten av att EU:s asyl- och migrationspaket antas, samt fortsatt ansträngning på EU-nivå för ett "effektivt återvändande".

Regeringen meddelar även att gränskontrollerna vid den inre gränsen återinförs från och med den 12 november 2023 till och med den 11 maj nästa år. Det tidigare beslutet om inre gränskontroller upphör att gälla den 11 november.

Bakgrunden är det allvarliga säkerhetsläget som främst spåras till aktörer inom den våldsbejakande islamistiska miljön.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!