Svante Liljegren, chef för UD:s konsulära enhet. Arkivbild.
Svante Liljegren, chef för UD:s konsulära enhet. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

UD räknar med att svenskar snart kan lämna Gaza

Utrikesdepartementet räknar med att de första av de över 500 svenskarna ska kunna lämna Gaza "inom kort", säger UD-chefen Svante Liljegren till TT. Det är ännu oklart hur många svenskar som befinner sig i norra Gaza som Israel har skurit av från resten av området.


Gränsövergången i Rafah mellan Gaza och Egypten stängdes i helgen, men öppnades återigen för utländska medborgare på måndagen. Sedan dess har utländska medborgare kunnat ta sig ut – dock inte Sveriges, enligt Svante Liljegren, chef för för konsulära enheten på utrikesdepartementet (UD).

— Nu väntar vi på att under tisdagskvällen få information om det finns svenskar som annonseras för gränspassage under dagen, säger Liljegren.

— Vi räknar med att svenskar kommer att komma ut inom kort.

Inte alla samtidigt

Över 500 svenska medborgare eller personer med svenskt uppehållstillstånd har hört av sig till UD och bett om hjälp att lämna Gaza. Liljegren säger att hans bedömning är att svenskarna kommer att få passera gränsen "pö om pö".

— Vi bedömer att alla svenskar i Gaza inte kommer att medges gränspassage vid samma tillfälle. Det är inte heller säkert att alla som har uttryckt en önskan om att lämna Gaza kan ta sig till gränsen, säger Liljegren.

Israels militär har delat Gazaremsan i en nordlig och en sydlig del. Det är oklart hur många svenskar som befinner sig i den södra delen, där gränsövergången till Egypten ligger.

— Det är helt klart att alla inte befinner sig i de södra delarna. Nu förefaller ju Gaza vara delat i en nordlig och en sydlig del, då finns det risk för att man inte kommer igenom naturligtvis, säger Liljegren.

"Osäkerhetsfaktorer"

Utrikesdepartementet håller kontakt med svenskarna i Gaza med hjälp av sms, e-post och kortare telefonsamtal. Arbetet försvåras av tekniska störningar och avbrott i kommunikationstjänsterna till följd av kriget.

— Vi vet inte med säkerhet hur många som tar emot våra meddelanden, och vi vet också att det i många fall är svårt att över huvud taget komma fram på telefon. Vi kastar ut ett brett nät och hoppas på att träffa så många som möjligt med vår information, säger Liljegren.

Flera andra länder, däribland Finland, har fått ut medborgare från området sedan terrorstämplade Hamas attacker den 7 oktober. Svante Liljegren säger att UD inte har någon bra förklaring till varför svenskar inte har kunnat korsa gränsen, och att frågan har diskuterats internt.

— Det finns enormt många osäkerhetsfaktorer när det gäller vilka som kan komma igenom och när. Det tycks inte finnas någon tydlig planering för detta, om det handlar om storlek på grupper, geografisk placering av landet eller bokstavsordning. Med det sagt ska vi naturligtvis fortsätta att trycka på i de diplomatiska kanalerna med de kontakter vi har, säger Liljegren.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!