Euclids bild av Hästhuvudnebulosan.
Euclids bild av Hästhuvudnebulosan. - Foto: Europeiska rymdorganisationen (ESA) via AP/TT

Euclids första bilder från rymden släppta

De första bilderna från det europeiska rymdteleskopet Euclid släpptes på tisdagen. Bilderna visar bland annat ett mörkt stoftstråk i form av ett hästhuvud, och avlägsna galaxer.


Europeiska rymdorganisationen ESA:s teleskop Euclid sköts i juli upp i rymden för att utforska universums största mysterier: mörk materia och mörk energi.

Efter att ha anslutit till James Webb-teleskopet, cirka 1,5 miljoner kilometer från jorden, har Euclid börjat skicka tillbaka de första iakttagelserna.

ESA:s chef Josef Aschbacher säger i ett uttalande att de första fem bilderna från teleskopet är "imponerande och påminner oss om varför det är nödvändigt att vi reser till rymden för att lära oss mer om universums mysterium".

Rymdteleskopet Euclids bild av stjärnhopen NGC 6397.

En av bilderna visar Hästhuvudnebulosan, som är ett mörkt stoftstråk. Rymdteleskopet har också fångat stjärnhopen NGC 6397 och spiralgalaxen IC 342 på bild.

Euclid ska genom att fånga ljus som har tagit 10 miljarder år att nå jordens närhet ta fram en karta som kommer att erbjuda en ny bild av det 13,8 miljarder år gamla universums historia.

Spiralgalaxen IC 342.
TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!