Polisen bevakar synagogan vid Betaniaplan i centrala Malmö dagen efter Hamas terrordåd i Israel. Arkivbild.
Polisen bevakar synagogan vid Betaniaplan i centrala Malmö dagen efter Hamas terrordåd i Israel. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Våld, hakkors och bombhot mot svenska judar

Verbala påhopp, hakkors, misshandel och en bombattrapp utanför dörren. Svenska judar upplever en tilltagande antisemitism sedan Hamas terrordåd den 7 oktober. Det började redan samma kväll, säger Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet.


Anmälningarna om hets mot folkgrupp med antisemitiska motiv har ökat med nära 50 procent sedan Hamas terrorattack mot Israel, där över 1 400 människor, mestadels civila, brutalt mördades.

Den senaste månaden har 57 brott anmälts, jämfört med 39 månaden innan.

Enligt polisen har det gått från muntliga hot till mer handling där människor allt oftare söks upp i sina hem. Ett exempel är en judisk familj i Malmö som i helgen möttes av hakkors och en bombattrapp.

Mathan Shastin Ravid, kanslichef på Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA), är inte överraskad över den kraftiga ökningen av antisemitiska hatbrott.

— Tyvärr är det här inte jätteoväntat. Det är långt ifrån första gången vi ser att antisemitismen ökar under perioder när konflikten i Mellanöstern mellan Israel och palestinierna intensifieras.

Mathan Shastin Ravid, kanslichef på Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA.

Värre än någonsin

Veckan efter terrordådet den 7 oktober valde många judiska föräldrar i Sverige av rädsla att hålla sina barn hemma från skola och förskola. Det säger Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet, en sammanslutning av de judiska församlingarna i Stockholm, Göteborg, Malmö och nordvästra Skåne. Han upplever att antisemitismen i Sverige är värre än någonsin.

— Mängden och nivån, och att det i många delar av samhället är helt legitimt att spy ur sig antisemitism, är på en nivå vi inte har sett tidigare. Framför allt otryggheten folk upplever är på en nivå som i alla fall jag inte har upplevt.

Judiska centralrådet har hjälpt medlemmar att göra polisanmälningar och att rapportera in antisemitism i bland annat sociala medier. De allvarligaste händelserna polisanmäls, men Aron Verständig tror att mörkertalet är stort.

— Vår upplevelse är att antisemitismen ökar stadigt sedan den 7 oktober. Det intressanta är att vi kunde se att det började redan samma kväll, alltså långt innan Israel gick in i Gaza.

Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet i Sverige. Arkivbild.

Antisemitisk propaganda

Både Judiska centralrådet och SKMA har noterat en ökning av incidenter, hatbrott och antisemitisk propaganda. Det sker inte minst i sociala medier, men även genom trakasserier på gatan och enstaka fall av misshandel, säger Aron Verständig.

— Men också manifestationerna som har hållits på olika platser i landet, som började med att man gick ut och firade Hamas terrorattack. Sedan har det varit väldigt mycket olika typer av antisemitiska slagord, hakkors och liknande som har synts vid de här manifestationerna.

Många judar vittnar enligt Mathan Shastin Ravid om att man känner en stor oro och utsatthet. Inte minst unga judar som i skolan utsätts för olika typer av trakasserier.

— Det är många som väljer att dölja davidsstjärnan som man har på halsbandet, och andra saker som kan identifiera en som jude. Det här är inget nytt, det är något som judar ofta tvingas tänka på i vardagen, men det blir extra påtagligt under sådana här perioder när antisemitismen så tydligt blossar upp.

Aron Verständig konstaterar att det finns en oro kopplad till judiska institutioner.

— Men vi har haft ett väldigt bra samarbete med polisen framförallt här i Stockholm, och de åtgärderna har skapat trygghet.

TT
/
/
/
Hot
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!