Nu åtalas flickans föräldrar.
Nu åtalas flickans föräldrar. - Foto: Martina Holmberg/TT

Sjuårig flicka nära att dö – hölls isolerad och tvingades dricka ättika

Natten till julafton 2022 kom en sexårig flicka till sjukhuset i Lund i ett livshotande tillstånd efter att ha fått i sig ättikssprit. Nu åtalas hennes föräldrar för bland annat synnerligen grov misshandel, olaga frihetsberövande och grov fridskränkning av sin dotter.


Föräldrarna, 42 och 34 år gamla, häktades i februari, bland annat misstänkta för att ha förgiftat den i dag sjuåriga flickan med ättika. 

De nekar till brott, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

"Flickan har utsatts för allvarliga brott. Det har varit en väldigt omfattande utredning, och utifrån vad som framkommit av bland annat tekniska och medicinska undersökningar och av vad flickan själv har kunnat berätta anser jag att förundersökningen visar att det är de åtalade som har utsatt flickan för de här gärningarna. Flickan mår under omständigheterna väl och går nu i skolan", säger senior åklagare Ingegerd Jigin i pressutskicket.

Föräldrarna lät bli att skydda flickan

Hon vill inte kommentera åtalet ytterligare.

– Den enda kommentaren jag vill lämna är att det är ett stort pussel som ska läggas och det ska bedömas av domstol, säger Ingegerd Jirgin till TT.

Totalt omfattar åtalet sju punkter. På samtliga dessa yrkar åklagaren också om så kallat garantansvar, eftersom föräldrarna har låtit bli att ingripa för att skydda flickan eller se till att hon omgående fick sjukvård för sina skador.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!