Köerna har ringlat långa när folk har velat vaccinera sig mot covid-19 och influensa. Arkivbild.
Köerna har ringlat långa när folk har velat vaccinera sig mot covid-19 och influensa. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Hårt tryck när många vill vaccineras

Det är många som vill vaccinera sig mot covid-19 och influensa. På flera håll i landet är de bokningsbara tiderna slut och köerna till drop in-tiderna har varit timslånga.


I Region Värmland har man ingen drop in, utan det är tidsbokning som gäller. Men det är svårt att hitta en tid.

— Det är extremt högt tryck. Vi jobbar för fullt för att få fram tider och personal, säger Birgitta Sahlström verksamhetschef på Vaccination Värmland.

På onsdagen köade folk i timmar för vaccination i Skellefteå och Norsjö. Ann-Britt Marklund, avdelningschef på Vaccinationscentrum, säger att trycket brukar vara högt första dagen, men att man inte förväntat sig sådan anstormning.

— Folk har köat i två timmar, och alla kommer inte hinnas med, säger hon till SVT Västerbotten.

"Fantastiskt roligt"

Malin Plantin Sjöblom, verksamhetschef för vaccination, egenprovtagning och smittspårning i Region Västernorrland, säger att man jobbar hårt för att få fram fler tider.

— Vi ökar med nästan 2 000 tider i veckan, på kvällar och helger. Vi har 43 enheter som vaccinerar och 60 sjuksköterskor.

— Det är ett tufft jobb, men det är absolut värt det här trycket. Det är fantastiskt roligt att så många vill vaccinera sig.

I Region Skåne fanns inför vaccinationsstarten bara strötider i november och inga alls i december, rapporterar Sydsvenskan. Regionens vaccinansvariga, Anna Hlebowicz, förklarar att det är svårt att överblicka de bokningsbara tiderna eftersom vårdcentralerna har olika bokningssätt och en del har drop in.

"Verksamheterna är nu medvetna om behovet och försöker att anpassa sin verksamhet för att skapa fler tider för vaccination", skriver hon i ett mejl till TT.

Kan bli glapp

I Region Stockholm är det högt tryck och många tider har gått åt, men det finns lediga tider, enligt Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm. "Vi har kontakt med vaccinatörerna så att det läggs ut nya tider efter behov", skriver hon i ett mejl till TT.

Även i Region Västra Götaland har det varit rusning efter de bokade tiderna och på några orter har de tagit slut. Vaccinatörer lägger ut nya tider, men det kan bli glapp på några timmar innan de dyker upp på bokningssidan, meddelar regionens presstjänst.

Den senaste tidens rapporter om ökad smittspridning har antagligen bidragit till det höga trycket, tror Birgitta Sahlström i Region Värmland.

— Eftersom smittspridningen är så hög tror jag att folk vill verkligen ha sitt vaccin.

TT
/
/
/
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!