Det här är vad som gäller för säljare på Blocket, Tradera, Sellpy och Plick.
Det här är vad som gäller för säljare på Blocket, Tradera, Sellpy och Plick. - Foto: Adam Wrafter/SvD/TT & Jonas Ekströmer/TT.

Sålt på Blocket eller Tradera i år? Nu ändras reglerna – här är kunderna som påverkas

Har du sålt från Tradera eller Blocket i år? Eller kanske från Plick, Sellpy eller Vinted? Det blir allt vanligare att sälja kläder eller prylar i andra hand och nu kommer det nya regler och krav direkt från Skatteverket.


Köp- och säljsaiter som Blocket, Tradera och Sellpy är från och med i år skyldiga att redovisa vissa försäljningar till Skatteverket. Det är säljarnas intäkter som är av relevans, vilket Svenska Dagbladet var först att rapportera om.

De här plattformarna ber om formulär

I ett mail till sina användare skriver webbsidan Sellpy att ett formulär måste fyllas i. Detta gäller för de säljare som "har tjänat över 2.000 EUR på din försäljning på Sellpy under kalenderåret". Bolaget skriver till SvD att de har fått få frågor från användarna om formuläret och att de frågorna som ställdes mestadels var av "praktisk natur".

Även hos Vinted ber man säljarna fylla i ett formulär som ska underlätta det för sajterna att skicka in uppgifter till Skatteverket. Det är inte skattereglerna som har ändrats, utan det är redovisningsplikten.

På annat håll är man osäker på hur de nya reglerna kommer tas emot av säljarna. 

"En viss oro"

– Vi känner en viss oro att privatpersoner tror att detta innebär en förändring av skattereglerna. Då finns en risk att de vänder sig till mindre säkra plattformar, eller i allra värsta fall inte säljer vidare sina begagnade saker, säger Sofia Hagelin som är pressansvarig på Tradera, till SvD.

Säljarna på Tradera, Blocket och Plick behöver till skillnad från Sellpy och Vinted inte agera själva. Dessa plattformar skickar själva in de redovisningar som Skatteverket kräver. 

Det här är vad som gäller

De som måste redovisa sina försäljningar till Skatteverket är de som har totalt sålt varor över värdet 2 000 euro, det vill säga 23 000 kronor och de som sålt mer än 30 olika varor på en och samma plattform under kalenderåret 2023. Man vill underlätta beskattningen och se till att alla i EU får samma regler.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!