Fråga en granne eller jobbarkompis om en promenad. Det kan vara ett sätt att känns sig mindre ensam. Arkivbild.
Fråga en granne eller jobbarkompis om en promenad. Det kan vara ett sätt att känns sig mindre ensam. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tips: Så bryter du ensamheten

Att vara ensam kan påverka hälsan negativt, särskilt om den är ofrivillig. Men det finns stöd som kan hjälpa den som vill ha fler sociala kontakter.


Alla känner sig ensamma under perioder i livet. Det kan handla om att man flyttat, är med om en separation, drabbas sjukdom eller andra omständigheter som påverkar livet. På Röda Korset arbetar man aktivt för att hjälpa de som vill bryta sin ensamhet.

Sara Hedrenius, är sakkunnig på Svenska Röda Korset inom kris och psykisk hälsa. Hon berättar att det kan bli en ond cirkel där den som känner sig ensam drar sig undan och blir ännu mer isolerad.

— Det är inte socialt accepterat av vara ensam och det är svårt att säga till andra att man inte har några vänner men skulle vilja ha.

TT: Hur ska man göra då?

— Det är lätt att käcka tips och råd känns fel. Men ett sätt är att utgå från vad du är intresserad av. Gillar du att lösa korsord eller att läsa kanske det finns grupper där du kan göra det tillsammans med andra.

Sara Herdenius, sakkunnig på Svenska Röda Korset inom kris och psykisk hälsa.

Var modig

TT: Om jag tycker att det känns pinsamt att ta kontakt med gamla vänner från förr till exempel. Hur gör jag då?

— Det är nog ganska vanligt att man tror att ingen vill ha kontakt eftersom det var längesedan man hördes eller sågs. Men här kan man behöva vara lite modig och faktiskt höra av sig. Ofta blir ju människor glada av att man tar kontakt

Ett annat sätt att bryta isolering är att själv hjälpa andra. Att börja som volontär inom en organisation kan vara ett sätt.

— Vi mår bra av att känna oss behövda och det kan också flytta fokus från en själv.

Ytterligare ett sätt är att våga ta kontakt med människor i sin omgivning

— Småprata med grannen eller bjud på en kopp kaffe eller föreslå en promenad. Att ha flera korta sociala kontakter ökar också känslan av att ha ett sammanhang.

Ålder spelar in

Hur man bäst tar sig ur ensamheten beror också på flera faktorer där ålder och fysisk hälsa är några.

— Bland unga kan det vara vanligt att man upplever sig som ensam och annorlunda trots att man har familj och vänner, det är en del av att gå från tonåring till ung vuxen.

— Är man äldre eller sjuk kan det vara svårt att fysiskt ta sig till sociala aktiviteter. Då har vi på Röda korset till exempel uppsökande verksamhet där vi hälsar på.

Digitala kontakter och telefonsamtal kan också vara ett väldigt bra sätt att bryta känslan av ensamhet.

— Det behöver inte alltid vara att man ses för att det ska kännas bra. Man kan ha givande samtal och få glädje även på andra sätt, säger Sara Herdenius.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!