Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm.
Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm. - Foto: Christine Olsson/TT

L kräver undantag i informationsplikt

Liberalerna ska säga nej till informationsplikt, om inte skola, vård och delar av socialtjänsten undantas. Det har partiets landsmöte beslutat.


Regeringen utreder plikt för kommuner och myndigheter att slå larm om man kommer i kontakt med personer som vistas olagligt i Sverige. Syftet är att bekämpa ett växande skuggsamhälle.

Men tanken på en sådan informationsplikt upprör många i Liberalerna.

På fredagskvällen beslutade partiets högsta beslutande organ, landsmötet, att de som arbetar i skolan och i vården ska undantas från en sådan informationsplikt. Även delar av socialtjänstens arbete bör undantas, liksom biblioteken, enligt L.

Landsmötet beslutade också att det inte bör införas några påföljder för anställda som inte slår larm till polis eller Migrationsverket om de varit i kontakt med personer som befinner sig illegalt i landet.

Kompakt motstånd

Enligt Tidöavtalet mellan M, KD, L och SD ska en utredning ta fram förslag på informationsplikt

— Informationsplikten är ett förslag som aldrig borde ha kommit till, säger Birgitta Rydell, ombud från Stockholms län.

Enligt henne är motståndet mot förslaget i kommuner och myndigheter kompakt.

— Att regeringen väljer att gå vidare med förslaget är ofattbart.

Riksdagsledamoten Anna Starbrink (L) pekade på att det är Liberalerna som kämpat för att människor som befinner sig illegalt i landet ska ha rätt till vård, vilket informationsplikten skulle motverka.

Två undantag

Inför landsmötet hade två motioner lagts fram med krav på undantag i en kommande informationsplikt. Partistyrelsen hade dock redan före landsmötet gått dem till mötes i stort. Därför rådde ett brett samförstånd om partiets linje.

— Det är mycket välkommet att partistyrelsen landat i vad vi kan gå med på, sade Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholms stad som anser att informationsplikten är den mest problematiska punkt som L gått med på i Tidöavtalet.

— Detta är ett tydligt förhandlingsmandat – hit men inte längre.

Han räknar dock med att det kan bli tuffa förhandlingar när regeringspartierna och SD framöver ska enas om det kommande utredningsförslaget om en informationsplikt.

Partistyrelsen räknar dock med att utredningen kommer att föreslå en informationsplikt med de undantag som L vill ha.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!