Skylt uppsatt av Fagersta kommun som varnar för afrikansk svinpest på vildsvin i Fagersta. Bild från september.
Skylt uppsatt av Fagersta kommun som varnar för afrikansk svinpest på vildsvin i Fagersta. Bild från september. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Gård på Öland ska testas för svinpest

En gård i Mörbylånga på Öland ska testas för förekomst av afrikansk svinpest enligt beslut från Jordbruksverket, skriver Dagens Nyheter med hänvisning till nyhetsbyrån Siren.


Gården är belagd med tillträdesförbud och djuren hålls isolerade.

Afrikansk svinpest är en smittsam virussjukdom som drabbar vildsvin och grisar med allvarlig sjukdom som följd och död oftast inom en vecka.

Tidigare under hösten konstaterades de första fallen av svinpest i Sverige, då smittade vildsvin hittades i Fagersta. Än så länge har inga fall bekräftats utanför det området.

Enligt den senaste statistiken från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har 60 smittade vildsvinskadaver hittats i kärnområdet kring Fagersta. Jordbruksverket beslutade i förra veckan att alla vildsvin i området ska avlivas. Dessutom ska stammen i den större smittade zonen i Västmanland minskas kraftigt.

När svinpesten upptäcktes fanns det enligt en bedömning cirka 500–1 000 vildsvin i den smittade zonen, varav cirka 100 i kärnområdet.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!