Sverigedemokraternas Björn Söder vid förstakammarsalen förra året.
Sverigedemokraternas Björn Söder vid förstakammarsalen förra året. - Foto: Tim Aro/TT

Åkesson: Söders twittrande kan ha petat honom

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson utesluter inte att det var Björn Söders twittrande som fick honom att stängas ute från den nyvalda partistyrelsen.


Den mångårige SD-politikern Björn Söder fanns inte med bland valberedningens nominerade till den nya partistyrelsen. Partiledaren Åkesson säger att det är valberedningen som borde svara på frågan varför Söder inte fanns bland de nominerade.

— Den förklaring jag har fått från valberedningen gäller att vi historiskt har haft en stor Skånedominans i partistyrelsen, och den vill man bryta. Vi är ett stort parti i fler delar av landet i dag än bara Skåne. Då är det framför allt två ganska väl profilerade skåningar som man helt enkelt inte föreslår för omval, säger Åkesson till TT.

TT: Du tror inte att hans twittrande kan ha påverkat?

— Det kan det mycket väl ha gjort. Naturligtvis, det utesluter jag inte. Men som sagt, jag sitter inte i valberedningen. Den måste få lov att arbeta suveränt även om vi såklart ha haft en dialog.

Under de senaste åren har Söder varit inblandad i flera kontroverser, senast kring sommarens Pride. På X, tidigare Twitter, anklagade han statsminister Ulf Kristersson för att "legitimera pedofili" genom att stötta Stockholm Pride.

Själv säger Björn Söder att petningen är en "konflikt som har målats upp av media". Han säger att inlägget på X inte påverkade att han inte sitter kvar i partistyrelsen.

— Jag har suttit i partistyrelsen i 22 år och jag är nöjd med mitt arbete, säger han till TT.

Samtidigt säger han att inlägget på Twitter kunde ha framförts på ett annat sätt.

Söder har suttit i partistyrelsen i över 20 år och har under en stor del av den tiden hört till partiledningens absoluta kärna.

TT
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!