Frankrikes president Emmanuel Macron talar vid COP28 i Dubai. Frankrike är ett av länderna inklusive Sverige som ska tredubbla kärnkraftskapaciteten.
Frankrikes president Emmanuel Macron talar vid COP28 i Dubai. Frankrike är ett av länderna inklusive Sverige som ska tredubbla kärnkraftskapaciteten. - Foto: Peter Dejong/AP/TT

20 länder ska tredubbla kärnkraften

Sverige och ett stort antal andra länder har enats om att tredubbla energin från kärnkraft. Initiativet är en del för att nå nettonollutsläpp till 2050.


Det är ett stort antal länder inklusive USA, Kanada, Japan och en rad Europeiska länder som under den pågående klimatkonferensen COP28 går ut med budskapet om att kraftigt öka kärnkraften.

Enligt länderna kommer kärnkraften att spela en nyckelroll för att nå målet med minskade koldioxidutsläpp. Målet är att tredubbla kärnkraftskapaciteten till 2025 jämfört med 2020 års nivåer.

Bland länderna som ingått i överenskommelsen finns Storbritannien, Bulgarien, Kanada, Finland, Frankrike, Ungern, Sydkorea, Moldavien, Marocko, Nederländerna, Polen, Sverige, Ukarina och Förenade arabemiraten.

TT
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!