Överbefälhavare Micael Bydén. Bilden tagen i samband med militärövningen Aurora 23 i maj i år.
Överbefälhavare Micael Bydén. Bilden tagen i samband med militärövningen Aurora 23 i maj i år. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

ÖB: Svensk vapenhjälp gör stor nytta i Ukraina

Överbefälhavare Micael Bydén har besökt krigets Ukraina. Han vittnar om sönderskjutna byar och rysk hänsynslöshet – men också om behovet av hjälp från väst och vapensystem från Sverige.


— De är djupt tacksamma för vårt stöd. De är helt på det klara med att de inte kommer i närheten av att vinna kriget om de inte får det västliga stödet, säger Bydén i en intervju med Dagens Nyheter.

Ett syfte med resan var att utvärdera de svenska bidragen Stridsfordon 90 och vapensystemet Archer. ÖB konstaterar att Ryssland har ett övertag men att Ukraina fått stor hjälp av Archer.

— Här får de ett system som är väldigt precist. De vet att de kommer att träffa målet, säger han.

Bydén bedömer att ingen av sidorna kommer att nå ett militärt avslut och att kriget kan fortsätta i flera år. Omvärldens stöd är avgörande för om Ukraina ska kunna stå emot Ryssland som enligt många bedömare inte tänker stanna vid att besegra Ukraina.

— Vår analys kommer fram till samma slutsats. Vi ser att det är sannolikt att Ryssland kommer att ge sig på andra länder i de här regionerna, säger ÖB till DN.

Han vill inte gå in på hur mycket mer krigsmateriel Sverige kan avvara till Ukraina och konstaterar att det finns en övre gräns. Men mer stöd kan också, utöver materielhjälp, innehålla utbildning och rådgivning.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!