- Foto: Becky Bohrer/AP/TT

Glaciärer krymper med en meter om året

Klimatförändringarna skedde i en illavarslande hög takt mellan 2011 och 2020, visar en ny rapport. Särskilt illa ser det ut för världens glaciärer som krympte med omkring 1 meter om året.


— Vi håller på att förlora kampen för att rädda våra smältande glaciärer och istäcken, säger chefen för FN:s meteorologiska organisation WMO, professor Petteri Taalas.

WMO:s nya rapport landar mitt under FN:s pågående klimatmöte i Dubai. Den visar att det senaste årtiondet, 2011–2020, är det varmaste som hittills uppmätts.

— Varje årtionde sedan 1990-talet har varit varmare än det föregående och vi ser inga tecken på att trenden håller på att vända, säger Taalas.

Han pekar på att fler länder har rapporterat om rekordhöga temperaturer än under något annat decennium. Haven värms upp snabbare och snabbare och havsnivåstigningen har nästan fördubblats på mindre än en generation.

Torka, värmeböljor, tropiska cykloner och bränder orsakar stora skador för jordbruket, på infrastruktur och tillgången på vatten. Dessutom bidrar det till att driva människor på flykt.

Framför allt har risken för höga temperaturer ökat under det senaste årtiondet.

Men särskilt bekymmersamt är vad som skett i polar- och bergsområden, anser WMO.

Glaciärerna krympte i genomsnitt med runt en meter om året under perioden. Vidare förlorade istäcket i Antarktis 75 procent mer is än under det föregående decenniet. Det får effekter på havsnivåhöjningen, som i sin tur kan få livshotande konsekvenser för människor som bor i stater med låglänta kuster.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!