Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild.
Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild. - Foto: Christine Olsson/TT

Regeringen: Tvåstatslösning enda väg till fred

Sverige ska vara en stark röst för en tvåstatslösning för Israel och Palestina när kriget i Gaza är över. "Det kan framstå som utopiskt just nu, men de allra flesta inser att det är enda möjliga vägen till hållbar fred."


Det skriver statsminister Ulf Kristersson (M) med flera ministrar på SvD Debatt.

Regeringen "fördömer reservationslöst Hamas barbariska terrorattack" och står bakom Israels rätt att försvara sig. Men, skriver ministrarna, rätten att försvara sig måste utövas i enlighet med folkrätten och den internationella humanitära rätten – och samma rättigheter ska även värnas för palestiniernas del.

Israels bosättningar på Västbanken utgör därför ett hot mot en framtida tvåstatslösning, enligt regeringen. Bosättarvåldet har dessutom ökat sedan den 7 oktober med trakasserier av palestinier och vandalism av egendom och jordbruksmark.

"Israel måste nu på allvar ta itu med det oacceptabla bosättar­våldet och upphöra med expansionen av bosättningar", skriver ministrarna medan de framhåller att man på palestinsk sida en gång för alla bör ta avstånd från våld och terror.

Ministrarna skriver vidare att Sverige står redo att bidra till ett europeiskt initiativ till att återuppliva tvåstatslösningen.

TT
/
/
/
Hot
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!