Ett klick på en skadlig länk på jobbdatorn eller i mobilen kan räcka för att hackare ska slå ut ett helt företag eller en organisation. Arkivbild.
Ett klick på en skadlig länk på jobbdatorn eller i mobilen kan räcka för att hackare ska slå ut ett helt företag eller en organisation. Arkivbild. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Högsäsong för hackare – undvik fällorna

Julen är tiden då kriminella hackare passar på att slå till. Lägre beredskap och mindre personal underlättar attackerna som kan slå ut en hel verksamhet. Det är lite som cancer, om man upptäcker det sent kan det vara väldigt skadligt, säger cybersäkerhetsexperten Marcus Murray.


Ett enda klick på en skadlig länk på jobbdatorn eller i mobilen kan räcka för att hackare ska slå ut ett helt företag eller en organisation. Och det kan ske bara för att en enda person inte varit alert framför skärmen.

Vid en sådan, så kallad ransomware-attack, får hackarna full tillgång till hela verksamheten. Känslig data, konton, filer, inloggningsuppgifter, kontonummer. Konsekvenserna kan bli katastrofala.

Kan bli dyrt

För att företaget ska få tillbaka alla system krävs det på en lösensumma, vilket kan bli dyrt. Och det kan också skada förtroendet.

— Det finns ingen bra statistik generellt, men hittills i år har vi utrett över 170 komplexa dataintrång och då jobbar vi nästan bara med stora företag. Det är otroligt många fler attacker som inte involverar oss, säger Marcus Murray.

Marcus Murray är cybersäkerhetsexpert och grundare av Truesec Group AB.

Om en sådan attack sker under julen, när arbetsplatserna ofta är lägre bemannade, kan skadan bli allvarligare än vad den skulle bli annars.

— Det är lite som cancer, om man upptäcker det tidigt kanske det inte ger så stor skada, men om man upptäcker det sent kan det vara väldigt skadligt.

Han fortsätter:

— Upptäcker man en attack samma dygn som den kommer in blir skadorna relativt begränsade och i de flesta fallen blir det ingen ekonomisk skada. Men går det mer än ett dygn kan det bli mångmiljonbelopp.

Ryssarna har semester

Men sett till antal är december inte den månad med flest attacker. Från november till februari är antalet hackerattacker i stället dalande.

— Men i mars, då ser vi en kraftig ökning, säger Marcus Murray.

Vad det beror på tror han är på grund av att många av de kriminella hackarna är ryssar som har sin julhögtid i början av januari.

— För ett antal år sedan såg vi att det var mer attacker över ledigheterna, men nu har det ändrat sig, säger han och fortsätter:

— Det är etablerade verksamheter och de kriminella jobbar lite mer som anställda, så de vill väl ha semester. Det här har blivit en normaliserad verksamhet där.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!