Rättegången om vad som hänt den ättiksskadade flickan pågår till och med den 23 januari. Arkivbild.
Rättegången om vad som hänt den ättiksskadade flickan pågår till och med den 23 januari. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Ny bild ges av ättiksskadad flicka

Enligt föräldrarna var flickan gränslös och skadade sig själv. Men familjehemsmamman – som nu hörs i rätten – ger en helt annan bild. Beskrivningarna väntas få en avgörande roll i fallet med flickan som förra året kom till sjukhus svårt skadad av ättika.


En pigg, frisk, nyfiken och omtänksam tjej, som går i förskoleklass och kreativt klurar ihop roliga julklappar. Så beskriver familjehemsmamman den flicka som på julaftons morgon förra året kom till sjukhus svårt skadad av ättika.

Uppgifterna om hur flickan har uppträtt och utvecklats efter att hon hamnade på sjukhus och sedan placerades i familjehem kan ha stor betydelse i rättegången på grund av hur föräldrarna försvarar sig när de nekar mot allt de åtalats för.

Att hon frivilligt skulle ha druckit en större mängd ättika förklarar de till exempel med att hon varit gränslös och kunnat stoppa i sig i stort sett vad som helst. Många av alla de skador hon hade på kroppen när hon kom in till sjukhus berodde enligt föräldrarna på självskadebeteende.

— Hon kan bli arg som en vanlig sju–åtta–åring, men inte att hon skadar sig själv, absolut inte, säger familjehemsmamman.

Våldsamma händelser

Flickan har vid olika tillfällen spontant börjat berätta om våldsamma händelser tidigare i livet, berättar vittnet: Att mamman jagat henne och hällt varmt vatten på henne. Att mamman hällt flytande stearin på hennes nakna kropp och att mamman brutit hennes armar.

Att hon var så avmagrad och kortvuxen för sin ålder skulle enligt föräldrarna bero på att hon alltid varit kinkig med maten. Detta har familjehemsmamman inte sett något av. Hon äter det mesta med god aptit – nu har hon börjat få hull och vuxit rejält på längden.

— När hon flyttade hem till oss, gick hon och öppnade kylskåpet hela tiden. Vi fick berätta för henne att här finns det mat.

För familjehemsföräldrarna har flickan berättat att hon i sitt tidigare hem var uppe på nätterna och letade mat, eftersom hon var så hungrig. Hon har sagt att hon annars bara fått resterna som blev över när familjen ätit, serverad i en glasslåda i tvättrummet.

"Väldigt förståndig"

Vidare har föräldrarna hävdat att flickan utvecklingsmässigt legat efter andra barn i samma ålder och föräldrarna har därför ansett att det borde utredas om hon skulle gå i särskola.

Den bilden delas varken av familjehemsmamman eller flickans nuvarande mentor i skolan, som är nästa vittne i rättegången.

— Hon är som vilket barn som helst i klassen, väldigt förståndig, berättar mentorn och fortsätter:

— Jag vill nästan säga tvärtom, hon är jätteframåt.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!