Åklagare Moa Blomqvist överklagar tingsrättsdomen om hängningsmordet i Hjälstavikens naturreservat till Svea hovrätt. Arkivbild.
Åklagare Moa Blomqvist överklagar tingsrättsdomen om hängningsmordet i Hjälstavikens naturreservat till Svea hovrätt. Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Åklagare vill att fler döms för hängningsmord

Fem tonåringar dömdes i tingsrätten för inblandning i mordet på en 26-årig man som i våras hittades hängd i ett träd i en skogsdunge utanför Enköping. Två av dem dömdes för medhjälp, vilket nu överklagas av åklagarsidan som vill se även dem dömda för mord.


— Vi har en annan bedömning än tingsrätten om hur inblandade de är, men sedan vill vi också ha prövat var gränsen går för gärningsmannaskapet, säger åklagare Moa Blomqvist.

Av de fem som dömdes är fyra bröder. Den femte personen är den yngste broderns jämnåriga flickvän, båda 15 år vid mordet.

De två ansågs i tingsrätten ha gjort sig skyldiga till medhjälp till mord, bland annat genom att ha deltagit i planeringen och genom att vara på plats då offret övermannades. Däremot var de inte med när han senare mördades.

— Hur mycket måste man delta för att dömas för mord, om man inte deltar i själva dödandet? Här tycker vi att man är så pass delaktig i allt förutom själva dödandet att de ska dömas som fullbördiga gärningsmän, säger Blomqvist.

Samtliga tilltalade förnekar mordet.

Motivet är enligt åklagare och tingsrätt hämnd för en påstådd våldtäkt som offret enligt flickan utsatt henne för.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!