Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) presenterade på onsdagen hur mycket pengar de olika regionerna får i statliga bidrag. Arkivbild.
Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) presenterade på onsdagen hur mycket pengar de olika regionerna får i statliga bidrag. Arkivbild. - Foto: Lars Schröder/TT

Så fördelas vårdmiljarderna

Landets regioner får närmare tio miljarder kronor som ska hjälpa vården att stå emot ökade kostnader till följd av inflationen. Det är ett icke-besked och betyder ingenting för den nationella vårdkris som vi befinner oss i, säger regionpolitikern Aida Hadzialic (S) om hur pengarna fördelas.


Pengarna, som annonserades i regeringens budget, ska motverka besparingar inom vården, enligt sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD).

— Det är oerhört angeläget att vi i dag kan ge besked till alla regioner om vilka medel som tillfaller dem. Det är de här medlen som kommer att ge en möjlighet för regionerna att minska på besparingarna, säger hon på en presskonferens på onsdagen, då regeringen preciserade hur pengarna fördelas mellan regionerna.

Trots bidragen väntas landets regioner gå med underskott på 24 miljarder kronor under nästa år om de inte vidtar "mycket stora åtgärder", enligt en rapport från Sveriges Kommuner och Regioner i oktober.

Under året har bland annat region Sörmland och Östergötland aviserat stora varsel för att spara in.

Aida Hadzialic, finansregionråd i Stockholm, säger att de 2,1 miljarder kronor som tillfaller Region Stockholm inte på långa vägar räcker för att täcka vårdens kostnader. En besvikelse, kallar hon beskedet.

— Dagens stora nyhet är snarare det stora varsel som region Värmland tvingas till – och vi ser liknande besparingar runt om i landet.

Totalt ska region Värmland minska antalet anställda med 750 personer, ett sparpaket som klubbades på tisdagen.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!