Det blir snö på julafton i stora delar av hela landet.
Det blir snö på julafton i stora delar av hela landet. - Foto: Johan Nilsson/Janerik Henriksson/TT

Det blir en vit jul – SMHI varnar för kraftigt snöfall i hela landet

SMHI har på morgonen utfärdat fler snöfallsvarningar med risk för mycket snöfall, halka, snömodd, snörök och dålig sikt i trafiken.
– Det är en stor trafikhelg och det väntas föranleda stora störningar, säger meteorolog AnnaKarin Norberg.


Torsdagsmorgonens varningar gäller sydöstra Norrland, större delen av Svealand och nordligaste Götaland.

— Det väntas föranleda stora störningar i trafiken bland annat genom hög belastning på trafiken och på grund av snön, säger AnnaKarin Norberg på SMHI.

Väderprognos för julafton: Här blir det snö och minus 10

Intensivt snöfall

Vid Hallandsåsen och norrut övergår nederbörden i ett intensivt snöfall och nederbördsområdet letar sig till nordost och når vid 17–18-tiden på torsdagen Stockholmsområdet.

— Det kommer vara ett kraftigt och ymnigt snöfall och blåsigt, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

I Skåne och Halland väntas kraftig vind och stormbyar under torsdagskvällen, som kan leda till nedblåsta träd och begränsad framkomlighet på vägar.

SMHI varnar också för stigande vattenstånd under dagen som kan leda till omfattande översvämningar längs kuststräckan mellan Malmö och Varberg.

Från 11-tiden på torsdagsförmiddagen ligger varningar ute för kraftiga snöfall i främst västra Svealand, Värmland och Örebro och det kommer samtidigt blåsa upp i samband med lågtrycket i framför allt Götaland från mitt på dagen.

— I kväll väntas kraftiga stormbyar i sydvästra Skåne och det kommer bestå i knappt 24 timmar innan det lugnar ner sig, säger Erik Höjgård-Olsen.

Är det sant att det alltid var snö på julafton förr?

Vit julafton 

Under fredagen bjuds Götaland på en kombinationsvarning med både vind och snöfall men det ser också ut att lugna ner sig framåt kvällen.

— Det ser ändå ut som om det blir en vit jul i nästan hela landet. Kanske att Skåne och kustnära Halland och Blekinge inte blir så vitt, det beror på hur blött det blir. Men inre delen av Skåne kan troligen njuta av en ganska vit julafton, säger Erik Höjgård-Olsen.

Hitta på något kul i jul? 

Bingolottos uppesittarkväll 2023: Tid, artister och schema

Nyårsquiz 2023: Vad hände under året? 15 frågor och svar!

TT
/
Jul
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!