Guldfiskar har blivit ett problem i många sjöar och vattendrag på jorden. På sina håll kan de växa sig mycket stora. Den här bjässen har fångats i Lake Keller i Minnesota i USA.
Guldfiskar har blivit ett problem i många sjöar och vattendrag på jorden. På sina håll kan de växa sig mycket stora. Den här bjässen har fångats i Lake Keller i Minnesota i USA. - Foto: AP/TT

Monstruösa guldfiskar hotar ekosystem

Guldfiskar är normalt förknippade med akvarier och små fiskdammar. Men på senare år har de upptäckts i allt fler sjöar och vattendrag över hela världen. På många håll har de växt sig monstruöst stora och kan hota hela ekosystem.


I ett akvarium blir inte guldfiskar särskilt stora, högst ett fåtal centimeter långa. Men i en av de stora sjöarna på gränsen mellan USA och Kanada, Lake Ontario, kan man nu fånga exemplar som är över 40 centimeter, lika stora som en större gädda.

De härstammar från guldfiskar som aningslösa människor släppt ut i vattnet när de tröttnat på sitt akvarium.

Tvärsemot vad man tidigare trott har guldfiskarna visat sig kunna tolerera relativt låga temperaturer och klarar därför vintrarna alldeles utmärkt.

Miljontals guldfiskar

I en studie i den vetenskapliga tidskriften Journal of Great Lakes Research redogör kanadensiska forskare för artens utbredning och beteende. Av allt att döma är populationen mycket stor – tiotals miljoner guldfiskar lever nu i de stora sjöarna. De kan äta det mesta, alger, vattenväxter, fiskägg, insekter, kräftor, och när födan är riklig blir de mycket större än de små exemplar som man kan se i akvarier.

Problemet är att de har en förödande effekt på ekosystemet. De äter växter som är livsviktiga för inhemska arter, och deras avföring ger upphov till övergödning och algblomningar.

Guldfiskar är populära akvariefiskar. Men släpps de ut i naturen blir de ofta invasiva.

Spridda över världen

Liknande problem har noterats i sjöar i Minnesota och Colorado i USA, och även i vissa vattendrag i Storbritannien. I Australien har guldfiskar helt tagit över några sjöar och flodmynningar i den sydvästra delen av landet.

Även i Sverige har problemet dykt upp på senare år. På Gotland har de observerats i flera mindre dammar, vilket har lett till att man tvingats att sätta in åtgärder för att bli av med dem innan skadorna blir alltför stora.

Att helt eliminera dem har dock visat sig svårt. Det går att fånga dem med speciella nät men risken är att man fångar andra arter samtidigt. Ytterligare forskning krävs för att utveckla nya, mer effektiva metoder – men det är också viktigt att folk blir medvetna om allvaret och slutar släppa ut guldfiskar i naturen. De ser små och harmlösa ut när de släpps men kan snabbt bli talrika och utvecklas till stora monster.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!