Forskarna har följt totalt 1 554 personer via studien. Arkivbild.
Forskarna har följt totalt 1 554 personer via studien. Arkivbild. - Foto: Anders Wiklund/TT

Fetmaoperation förbättrar inte psykiska hälsan

Viktnedgången är ofta både stor och bestående – men den psykiska ohälsan består. Dessutom ökar risken för alkoholproblem efter en fetmaoperation, enligt en ny svensk studie.


Trots förväntningar hos de unga som genomgår kirurgiska ingrepp mot övervikt så minskar ofta inte den psykiska ohälsan. Genom att följa alla unga i Sverige som genomgått viktoperation mellan åren 2007 och 2017 – och jämföra deras psykiska mående före och efter ingreppet – slår forskare från bland annat Lunds universitet och Karolinska institutet fast att de som opererats i högre utsträckning får behandling och medicin mot psykisk ohälsa.

"Fetmakirurgi har mycket positiva effekter på vikt, kontroll av blodsocker och blodtryck, men när det gäller den psykiska hälsan så blir den varken bättre eller sämre efter viktoperation", säger Martin Neovius, professor i klinisk epidemiologi vid Karolinska Institutet i ett pressutskick från Lunds universitet.

Studien visar en liten nedgång i behov av psykiatrisk vård under det första året efter operationen, men därefter försvinner den. Den uteblivna effekten går stick i stäv mot de förväntningarna som många ungdomar med svår fetma har, skriver forskarna.

"Resultaten tyder på att psykisk ohälsa och viktnedgång inte hänger samman på det sätt som folk tror", säger Kajsa Järvholm, docent i psykologi vid Lunds universitet.

Studien, som publicerats i tidskriften Lancet Child & Adolescent Health, fastslår dessutom att alkoholberoende ökar hos de som opererat sig jämfört med ungdomar i allmänhet. Det beror troligtvis på att upptaget och omsättningen av alkohol förändras i kroppen efter en viktoperation.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!