Julen innehåller många stressande ingredienser. Arkivbild.
Julen innehåller många stressande ingredienser. Arkivbild. - Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Långhelger och vila – så lyckas du med båda

Efter en tung höst ser många fram mot att få andas ut och återhämta sig under långledigheten. Men i stället störtar vi ofta rakt in i nya krav och ny stress och återhämtningen uteblir. Det mesta av stressen handlar om våra rädslor, säger psykologen och forskaren Per Johnsson.


Julen innehåller många stressande ingredienser. Traditioner och förväntningar blir lätt till krav. Och att resa bort över jul kan vara minst lika ansträngande som att stanna hemma, påpekar Per Johnsson som är psykolog och forskare vid institutionen för psykologi vid Lunds universitet.

— Många blir trötta av hur de sover. Det kan vara obekväma gästsängar eller att man tränger ihop föräldrar och barn i samma rum. Det är rätt krävande att vara gäst.

När vi talar om julstress ser de flesta en familj framför sig, men stressen kan vara lika stor för den som är ensam.

— Det finns så många sociala normer kring julen. De här kraven slår emot oss om vi har familj och ska leva upp till dem. Har vi inte familj så längtar vi efter att få vara med och det är stressande i sig.

diskutera i förväg

Han tillägger att inget blir bättre av att lägga till ännu fler måsten – som träning.

— Fysiska aktiviteter är stressande i sig. Man syresätter blodet och hjärnan, men därefter behöver du återhämtning. Man ska inte på håret lägga in den där aktiviteten före matlagningen. Det är banne mig ingen återhämtning.

— Ta bort något. Det finns minst 350 dagar om året när du kan gympa och träna.

Stress är komplicerat, förklarar Per Johnsson. Det är inte bara stressen i "ekorrhjulet" utan tankar, känslor och längtan.

— Det mesta av stressen handlar om våra rädslor. Vårt system går inte i gång utan att det finns ett hot eller flera. När vi blir rädda handlar det om kamp-flykt-systemet, antingen slåss vi eller så springer vi.

Men att hitta lugnet genom att bara ge upp anser han är en dålig idé. I stället ger han rådet att stanna upp och diskutera i förväg.

— Diskutera tillsammans med någon i god tid vad ni orkar med och vad ni tycker är viktigast. Och tala om det. Vill moster Jenny att det ska vara sylta på julbordet kanske hon får ta med den själv.

Ekonomisk stress

Det viktigaste är att julledigheten inte bara är fylld med kravfyllda aktiviteter, understryker Per Johnsson.

— Är det väldigt fullt till jul kanske man ska ta det lite lugnare till nyår.

Men nyår blir lätt en ny omgång förväntningar och krav. Per Johnsson påpekar att firandet också kan innebära en ekonomisk stress – champagne, hummer och oxfilé är inte gratis.

Än en gång är rådet att prata om vad som är viktigt i stället för att utgå från vad man tror är viktigt.

— Man måste hitta vägen genom andra människors förväntningar. Resonera gärna med någon och dela lite ansvar. Det känns tryggare när man är överens med någon.

Men om man inte diskuterat i förväg och nu fortfarande dödstrött ser ett nytt arbetsår komma rusande?

— Går det så ta en semesterdag två veckor efter jul. Låt den vara bara för dig.

TT
/
/
Jul
/
Hot
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!