Thomas Nilsson, chef Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, vid Folk och försvars rikskonferens.
Thomas Nilsson, chef Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, vid Folk och försvars rikskonferens. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Must: Gps-störningar allvarliga

Gps-störningarna som drabbade Sverige och en rad andra Östersjöländer i julhelgen är allvarliga, enligt MIlitära underrättelse- och säkerhetstjänsten.


Must noterade störningarna men vill inte kommentera det enskilda fallet eller peka ut någon skyldig.

— Det jag kan säga är att vi har sett den typen av gps-störning tidigare, då i samband med ryska militära övningar. Det finns rapporter även från Finland och Nordnorge om samma fenomen, säger Thomas Nilsson, chef för Must.

Delar av satellitnavigeringen för bland annat flygtrafiken och sjöfarten i Sydsverige ska ha slagits ut i samband med störningarna. Utöver Sverige drabbades delar av Finland, Danmark, Tyskland, Polen och de baltiska länderna.

— Det är allvarligt eftersom det finns flera funktioner i samhället som är beroende av ett fungerande gps-system. Skulle man slå ut det har det naturligtvis konsekvenser och kan i värsta fall också skapa osäkerhet i den verksamheten, säger Thomas Nilsson.

Must-chefen varnar för att risken för så kallade hybrida aktiviteter mot Sverige ökat. Det kan vara allt från it-attacker och påverkansoperationer till utnyttjande av migrantströmmar och sabotage.

Rent militärt bedömer Must att Ryssland "så snart man kan" kommer att öka sin militära styrka efter förlusterna i Ukraina.

— Hotbilden är komplex, men det som sysselsätter mig och kan göra att jag ligger sömnlös, det är det väpnade hotet. Det var det vi vaknade upp till i februari 2022, Ukraina allra mest.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!