Snabba kast i vädret. Arkivbild.
Snabba kast i vädret. Arkivbild. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Från rekordkallt till plusgrader – SMHI om veckans prognos: ”Besvärlig frosthalka”

Förra veckans extremkyla i de nordligaste delarna av Sverige har försvunnit helt. I Kvikkjokk har temperaturförändringen gått snabbt – från minus 43,6 grader i onsdags till plusgrader under måndagen.


Huruvida den stigande temperaturen skulle kunna medföra några konsekvenser för samhället är ingenting som SMHI utfärdar varningar för.

— Men man skulle kunna tänka sig att det skulle kunna innebära mer besvärlig frosthalka där vägarna är plogade så att det är ren asfalt. Även viss snösmältning, säger SMHI:s vakthavande meteorolog Sofia Söderberg.

Trafikverket: E22-kaoset svårt att förhindra

SMHI: "Ser ut att kunna vara blåsigt"

Stora mängder snö i kombination med varmare väder i snabb takt kan innebära ökade flöden. Inte heller det har det utfärdats varningar för.

— Det vi kan se är att det inte kommer att leda till några större flöden den här varmare perioden som kommer i veckan, säger Hugo Rudebeck, vakthavande hydrolog på SMHI.

— Flödena kommer att stiga lite grann men inte så att det är nämnvärt, som det ser ut i dagsläget.

En orange varning är dock utfärdad för mycket hårda vindar i Norra Lapplandsfjällen. Vindarna i kombination med snö och regn gör att SMHI starkt avråder personer från att ta sig upp på fjället.

Varningen gäller för hela måndagen och fram till 23 på tisdagen. Det är viktigt att hålla sig uppdaterad om varningsläget, konstaterar Sofia Söderberg.

— Det ser ut att kunna vara blåsigt vidare in under onsdagsdygnet också, säger hon.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!